blog | werkgroep caraïbische letteren

Film Arie Verkuijl op Cinamazonia

door Sharon Singh

De derde speelfilm. Elk eind is een begin/Chaque fin est un debut, van regisseur Arie Verkuijl zal tijdens het Cinamazonia filmfestival zijn buitenlandse première beleven. Het filmfestival vindt plaats van 19 tot en met 24 november in Frans-Guyana. Elk eind is een begin/ Chaque fin est un debut zal zowel in Cayenne als in Saint-Laurent vertoond worden.

In de rolprent worden Frans, Trio, Sranantongo en Nederlands gesproken. Het verhaal van de film, die tijdens het Backlot Festival 2009 in première ging, speelt zich voor een belangrijk deel af in Pelelu Tepu. Vermeldenswaardig is dat dit de eerste Surinaamse productie is van landgenoot Milton Kam, director of photography. Ondanks dat er veel Frans in de film wordt gesproken, wordt hij voorzien van een Franse ondertiteling voor het Cinamazonia filmfestival.
“Het mooie ervan is dat ze een goede sponsoring krijgen. Frans-Guyana zelf, Martinique en Guadeloupe dragen bij aan de kosten voor dit filmfestival. De organisatie verwacht een goede opkomst van deze landen”, vertelt Verkuijl over het festival. De uitnodiging kwam dan ook op basis van de onderlinge band tussen de twee landen. De eerste keuze was Wan Pipel van Pim de la Parra, maar doordat deze film niet op tijd kan worden voorzien van een Franse ondertiteling is toch voor de film Chaque fin est un debut gekozen. “Wij wilden ons met ons filminstituut (Film Instituut Paramaribo) meer gaan richten op de Guyana’s en Brazilië en minder op Nederland. Afgelopen juni werd de eerste speelfilm van Verkuijl Wat de vrouw wil is de wil van God (april 2008) als hoofdfilm vertoond op het filmfestival in Bridgetown, Barbados. De slotfilm van dit festival was Het Geheim van de Saramacca Rivier. De twee speelfilms Wat de vrouw wil is de wil van God en Ontworteld (december 2008) zullen ook vertoond worden tijdens een filmfestival in Jakarta, Indonesië. “Het grappige van Ontworteld is dat er voor een groot deel in het Javaans wordt gesproken. Het gaat namelijk over een Hindostaanse danseres die verliefd wordt op een Javaanse danser. Ze dansen ook op elkaars muziek”, vertelt Verkuijl. Over twee weken beginnen de opnames voor het volgend filmproject van Verkuijl. Het wordt weer een minimal movie. Over de inhoud wil de regisseur/producer nog niets kwijt. Volgens hem zullen kinderen er een rol in vervullen. De finale versie van deze film moet klaar zijn vóór het Backlot Filmfestival 2010.

Arie Verkuijl

Regisseur: Arie Verkuijl
Producent: Film Instituut Paramaribo / SFA
Cast: Renée Fulgence, Laura Spoor, Erisapeti Ihunu, Reini Erisapeti
Crew: Milton Kam, director of photography, Rodie Jero van Dijk, direct sound recordist, Ajai Kali, editor
Speelduur: 93 min.
Land: Suriname
Taal: Frans, Trio, Sranantongo, Nederlands

[enigszins bewerkt]

on 23.08.2009 at 19:51
Tags: /

1 comment to “Film Arie Verkuijl op Cinamazonia”

  • Is deze film ergens te krijgen of te zien (in NL)?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter