blog | werkgroep caraïbische letteren

Fijne stukjes over Bonaire

door Richenèl Rutger-Antonia

Rik Felderhof is een fijne man die bekend is van fijne televisieprogramma’s zoals Villa Felderhof en Felderhof Overzee die wij met de fijne selectie van BVN ook hier op ons fijne eiland konden bekijken.

Felderhof woont al jaren een deel van het jaar op Bonaire, het eiland waar ik ook fijne jaren heb doorgebracht. Ik heb hem daar eerlijk gezegd nooit ontmoet en ik weet niet zoveel over de man. Wikipedia vertelt mij dat hij een vrijgezel is en twee kinderen heeft, dat is natuurlijk fijn voor hem. Verder meldt Wikipedia: ‘Op 18 juli 2009 werd bekend dat Felderhof voor zijn werkzaamheden bij de NCRV zes ton per jaar verdiende.’ Nou, voor dat geld kun je op Bonaire wel een fijn optrekje kopen, en dat heeft Rik dus ook gedaan. Hij weet het leven op het eiland ook fijn te beschrijven in de net verschenen bundel columns Ayoo Bonaire. Het leven is daar – ja, hoe zal ik het nu eens eenvoudig zeggen – gewoon fijn:

Wanneer ik ’s morgens om acht uur mijn ochtend cappuccino drink en over de blauwe zee kijk, is het eerste cruiseschip al in aantocht. Een kwartier later wordt er aangelegd en opent de buik van de boot zich door middel van een hydraulisch luik waaruit een kudde passagiers zich vertakt door de straatjes van Kralendijk om het dommelende dorpje de komende uren volledig in te lijven. U begrijpt dat ik geen fan ben van de schepen, maar nochtans ben ik blij voor de lokale bevolking die ervan profiteert, terwijl de bezoekers volop van het eiland kunnen genieten. Once a vistor always a friend.’ (p. 91)

Ik zou eigenlijk niet weten hoe ik deze samenvatting van Felderhofs belevenissen fijner zou kunnen samenvatten. Het leven is niet zo zwaar, de mensen op Bonaire zijn buitengewoon vriendelijk, de zon gaat elke dag onder en de wijn smaakt goed, en dat Felderhof ook zichzelf fijnzinnig kan relativeren maakt hij duidelijk in een dialoog met de Haagse lobbyist Jan-Willem van den Braak. Veel van de stukjes zijn eigenlijk alleen maar korte invallen of observaties, maar het is wel een fijn zorgeloos boek voor als je met vakantie gaat naar Bonaire. Ook voor een duikvakantie, want het boek ligt fijn in de hand en heeft een stevig geplastificeerd omslag. Er staan geen foto’s in het boek, maar op de flappen wel foto’s van fijne, lachende mensen en het kost een fijn prijsje. Fijne vakantie toegewenst!

Rik Felderhof, Ayoo Bonaire. Hoe laat wordt jouw wekker wakker? Blaricum: TVT International, 2023. 174 pagina’s. ISBN 978-94-643798-9-1. Prijs € 15,95.

Een pagina uit het besproken boek.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter