blog | werkgroep caraïbische letteren

Fietsparkeer”rel” bij Arti et Amicitiae

door Gonny van Oudenallen


Eindelijk is er na zoveel jaren een goede expositie van werk van kunstenaars met een Surinaams/Nederlandse achtergrond te zien in de tentoonstelling van de collectie van Arti en Amicitiae-leden Myra Winter en Carl Haarnack, genaamd Brasi mi ori/Groet me met.

Curator Harold Schole spreekt een openingswoord uit. Foto © Bart Krieger

Terwijl er een prachtmix van Amsterdammers aanwezig was en zat uit te buiken van een geweldig gerecht door gastkok Nellie Bakboord kwam dienst Handhaving de leden groeten met een op deze speciale avond sociaal onhandige actie; om juist op dat moment van ‘verbroedering’ een veegactie te houden voor foutgeparkeerde fietsen! (Sticker op fiets en na een uur zouden fietsen weggehaald worden). Dit was het begin van het einde van een verbroedering, vele gasten van Arti -Surinaams/ Surinaams/ Nederlands en Nederlands – schoten Arti uit en verdwenen met hun fiets in allerlei ‘richtingen’ om hun fiets te redden! Terwijl sinds Arti – 180 jaar terug – en sinds het bestaan van fietsen hebben deze voor de deur geplaatst mochten worden, is er sinds een poosje een stoeptegel die zegt: ‘dat het verboden zou zijn voor de sociëteit een fiets te plaatsen!’ Hoewel na een kort gesprekje – door een wijkraadslid van Wijkcentrum d’Oude Stadt-met de heren der handhaving er voor gezorgd werd dat aan deze speciale #Surinaams/Nederlandse verbroedering een gedoogmoment werd gegeven (dinsdag geldt het fietsparkeerregime weer als normaal), was toch de helft van de aanwezige gasten al of gelijk op weg naar huis of had zijn fiets alsnog verplaatst…..

Myra Winter bij haar dankwoord. Foto © Bart Krieger

Een niet-nodig vervroegd einde van een geweldige avond met een diversiteit aan bezoekers! Uitleg; “Dat de gemeente en ondernemers dit zouden hebben besloten, die zijde van het Rokin zonder fietsrekken te doen”. Zonder rekening met de leden van de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland te houden die op nr 112 zit. Echter begin dit jaar konden er plots wel fietsparkeerplekken voor H&M en bij Hotel L’Europe komen, terwijl bij Arti, de enige club die ‘s avonds 5 dagen per week open is, op datzelfde stuk, een fietsparkeerverbod blijft gelden… Kunstenaars en Kunstlievende leden zinnen op actie….

[van Facebook, 29-10-2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter