blog | werkgroep caraïbische letteren

Fietsen naar de Haarlemse slavernij

In Haarlem wordt op woensdag 17 augustus a.s. als herinnering aan het antikoloniaal verzet de eerste fietstocht Sporen van slavernij in en rond Haarlem georganiseerd. 

17 augustus is een belangrijke dag in de koloniale geschiedenis. Op die dag in 1795 begon op Curaçao de grote opstand van slaafgemaakten onder leiding van Tula. Jaarlijks vindt op 17 augustus de Dia di lucha pa libertat plaats: de Dag van de vrijheidsstrijd.

Anderhalve eeuw later op die dag riepen de antikoloniale Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit: Proklamasi Kemerdekaan Indonesia. Dat was twee dagen na 15 augustus, de dag van de Indië-herdenking, de datum waarop de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse Koninkrijk werd beëindigd.

De fietstocht is onderdeel van het boek Haarlemmers en de Slavernij, door Ineke Mok en Dineke Stam, dat in de herfst bij In de Knipscheer verschijnt.

Het startpunt is Paviljoen Welgelegen, het huidige Provinciehuis. De provincie Noord-Holland presenteert hier de tentoonstelling Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld (1 juli – 7 oktober 2022) – klik hier. Die kunt u vooraf bezoeken. Toegang tot de tentoonstelling is gratis. Deelname aan de fietstocht is €15,- pp.

Programma
– 13.30 uur      Inloop met koffie en thee in het Provinciehuis
– 14.00 uur      Welkomstwoord en verhalen over Tula (door Yoshina Davelaar) en de Proklamasi
– 14.45 uur      Fietstocht (anderhalf uur)
– 16.15 uur      Afsluiting met hapje en drankje in het Provinciehuis

Aanmelden via deze link.

Met vriendelijke groet,

Dineke Stam
Intercultural Museum and Heritage Projects
31(0)6 54318346
Javakade 170
1019 RW Amsterdam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter