blog | werkgroep caraïbische letteren

Fidan Ekiz over hypocriete stilte rond onthoofde Samuel Paty

In een ronduit geweldig segment heeft De Vooravond-presentatrice Fidan Ekiz gisteravond afgerekend met eenieder die onder een steen wacht totdat de ophef rondom de onthoofde docent Samuel Paty weer gaat liggen. Vanuit Nederland niets dan krekelgeluiden, en dat stoort de journaliste geweldig.

Eén van de aardige zaken van talkshow De Vooravond is dat de presentatoren zichzelf politieke meningen toekennen, zonder zich te hoeven wentelen in een al dan niet valse poging om neutraal over te komen. En – uniek voor BNNVARA – durft Fidan op gezette tijden buiten de politiek-correcte, Hilversumse pot te urineren.

Dat deed ze gisteren weer eens op magistrale wijze, toen de onthoofding van de Franse geschiedenisdocent Samuel Paty ter sprake kwam. Ze hield Nederland voor dat ze in Frankrijk massaal de straten zijn opgegaan. In Nederland… overal stilte. Deels begrijpelijk, want corona. Maar de scherpe Fidan: “Je zou online wat kunnen organiseren.”
Lees verder op de website van De Standaard, 21 oktober 2020.

Satire

door Dickjan Lust, Amsterdam
Al meer dan anderhalve eeuw zijn in onze samenleving God, de Here Jezus, en het hele christendom continu onderwerp geweest van satire en spot. Schrijvers als Multatuli en Willem Frederik Hermans waren nog betrekkelijk mild, maar het kon niet gek en grof genoeg. Het wordt derhalve hoog tijd dat ook ‘De religie van de Liefde en de Vrede’, de islam dus, in onze samenleving hetzelfde proces moet ondergaan.

De enige manier om dit te bewerkstelligen is zoveel mogelijk cartoons en spotprenten en grappen en satirische BNNVARA-programma’s in werking te stellen om de profeet Mohammed op zijn plaats te zetten. Al is het alleen maar uit solidariteit met Charlie Hebdo en de vanwege ‘de Liefde en de Vrede’ onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Louter protesteren en roepen om ‘vrijheid van meningsuiting’ is onzin. Die vrijheid hebben we al, die staat namelijk in onze grondwet.

ontleend aan de Volkskrant, 21 oktober 2020 [opinie & debat]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter