blog | werkgroep caraïbische letteren

Feministisch kopstuk Maaike Meijer op Caraïbische Letterendag

Maaike Meijer, feministisch kopstuk van het eerste uur, literatuurwetenschapper en hoogleraar, is te gast op de 6de Caraïbische Letterendag a.s. zaterdag 24 oktober in de grote lichthal van het Tropenmuseum. Hieronder de biografie die zij zelf op haar website zette.

Ik ben geboren in Eindhoven in 1949 en studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In de jaren zeventig stortte ik me in het opkomend feminisme en werd daar een der spreekbuizen van. Ik werkte als lerares in het onderwijs, was literair journalist en vertaler en gaf daarnaast talloze lezingen over literatuur. Vanaf 1984 werkte ik als onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht bij Algemene Literatuurwetenschap, aan een project over leestheorie, gender in het literaire systeem en Nederlandse dichteressen na de Tweede Wereldoorlog (M. Vasalis, Judith Herzberg, Neeltje Maria Min, Elly de Waard, Astrid Roemer onder andere). Ik promoveerde daarop in 1988 (cum laude) en werd vervolgens tien jaar lang universitair hoofddocent bij Vrouwenstudies Letteren in Utrecht. Mijn dissertatie De lust tot lezen oogstte veel discussie en succes en zette het genderperspectief binnen de Neerlandistiek op de kaart.

In 1997 werd ik benoemd op de (bijzondere) Opzijleerstoel in Maastricht. De leeropdracht was ‘Gender, representatie en macht’. In 1998 werd ik gewoon hoogleraar genderstudies in Maastricht en werkte tot 2013 als directeur van het Centrum voor Gender en Diversiteit aldaar. Ik woon gedeeltelijk in Amsterdam, gedeeltelijk in Kanne (België) vlakbij Maastricht. Hoewel sinds 2014 met pensioen werk ik heerlijk door, onder andere als promotor van een tiental promovendi.

Mijn onderzoek ligt vooral op het terrein van ‘cultural studies’ en Neerlandistiek. Ik richt me op Nederlandse literatuur met name poëzie, op populaire cultuur met name liederen, op cultuur en migratie en op de analyse van vormen van representatie in het algemeen. Ik werk steeds vanuit het perspectief van gender en diversiteit. In 2005 kwam de vijfdelige boekenreeks Cultuur en Migratie in Nederland af, waarvan ik hoofdredacteur ben en die mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarna schreef ik de biografie van de dichteres M. Vasalis, die in februari 2011 bij Uitgeverij Van Oorschot verscheen en nu in zijn zevende druk is. Mijn nieuwste projecten zijn een onderzoek naar Andre Rieu, een boek over de culturele verbeelding van mannelijkheid en het schrijversprentenboek van de dichteres Fritzi Harmsen van Beek

Naast mijn werk aan de Universiteit heb ik een praktijk als coach voor academici.

Klik hier voor het volledige programma van de 6de Caraïbische Letterendag.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter