blog | werkgroep caraïbische letteren

Felix de Rooy in Amsterdamse eregalerij

Felix de Rooy is toegevoegd aan de eregalerij in de Amsterdamse Stadsschouwburg) in opdracht van The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival. Cliff San A Jong tekende voor het werk.

Voor de derde keer op rij voegt The Need for Legacy een schilderij toe aan de eregalerij in ITA. Dit jaar is gekozen voor een portret van de multi-disciplinaire theatermaker Felix de Rooy uit Curaçao. Beeldend kunstenaar, acteur en film- en theaterregisseur De Rooy ontving in 1979 de Cola Debrotprijs, de hoogste culturele onderscheiding van de Antillen.

Hij ontving Het Gouden Kalf en de speciale juryprijs op het Internationale Filmfestival van Amiens voor zijn film Ava & Gabriel (1990). In 2000 werd De Rooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2017 ontving hij de Black Achievement Award voor zijn gehele oeuvre. In 2023 organiseerde het Stedelijk Museum Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk, parallel aan een retrospectief van zijn filmische werk in filmmuseum Eye.

In zijn werk heft hij de Westerse fragmentatie van verschillende kunstvormen op. Met de keus voor Felix wil The Need for Legacy een deel van de Nederlandse theatergeschiedenis laten zien, waar het streven naar een vrijelijk, inclusieve en fluïde benadering van theaterkunst voorop staat.

Eerder zijn de portretten van black theatre pionier Rufus Collins door Brian Elstak (2021) en het collectief Doe-Theater door Iris Kensmil (2022) aan de eregalerij toegevoegd.

De drie schilderijen zijn een samenwerking van The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival. De initiatiefnemers hopen dat (toekomstige) theaterbezoekers zichzelf nog meer zullen herkennen in de wanden en de bühne van het theater. Met dit derde werk willen zij gezamenlijk recht doen aan de geschiedenissen van mensen en legacies die nu niet te weinig zichtbaar en bekend zijn.

Cliff San A Jong maakt het schilderij. Cliff studeerde in Paramaribo en Nederland. Zijn schilderkunst wordt gekenmerkt door een sterk magisch realisme. Behorend tot de Surinaamse School is werk van Cliff geëxposeerd en opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter