blog | werkgroep caraïbische letteren

Feestelijke viering Keti Koti in Klaaskreek

door Audry Wajwakana

Brokopondo – Kinderen in vrolijk gekleurde koto’s gaan dansend voorop in een mars door het dorp Klaaskreek. Vrouwen in prachtige Afrikaanse kleding en enkele inheemsen gekleed in traditionele klederdracht lopen achter de kinderen aan. Onder begeleiding van de sambura en zang van de inheemse groep Sri Shiritjo-Yana is er een prodo waka gehouden vanuit de EBGS-kerk naar de grote recreatiezaal waar Keti Koti groots in het dorp wordt gevierd. De stoet zwelt aan naarmate die verschillende straten aandoet.

keti koti klaaskreek

Foto: Irvin Ngariman

De dorpsbewoners zijn van mening dat Keti Koti niet alleen aan de kustvlakte van Suriname herdacht en gevierd moet worden. “1 juli geldt weliswaar niet voor de marrons, omdat onze voorouders al vόόr 1 juli 1863 zich vrijvochten. We zijn nu één volk en moeten elkaars herdenkingen samen vieren”, zegt dorpeling Friesje Lamsberg-Kent. Ze is van mening dat de dag zowel herdacht en gevierd moet worden. “Je moet je bezinnen en afvragen van waar staan we nu staan. En als je anders staat dan heb je het recht om te feesten.”

De feestelijke herdenking in het marrondorp Klaaskreek ligt in handen van Orsine Walden meer bekend als Hansemuyé Ohemaa Amba. De feestelijke viering begon een dag voor 1 juli met de ‘Little Miss Keti Koti Klaaskreek’-verkiezing. Hieraan namen vijftien meisjes deel, waaruit Amyesah Triesie (8) als winnares door de jury gekozen. Vrijdagochtend is er voorafgaand een kerkdienst gehouden waarna de prodo waka door het dorp volgde. In de recreatiezaal worden de feestelijkheden voortgezet met diverse culturele optredens.

[uit de Ware Tijd, 01/07/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter