blog | werkgroep caraïbische letteren

Faya Lobi: Liefde in Diaspora

Wie is een echte Surinamer/Curaçaoenaar? Geprikkeld door het verhaal over haar Chinese overgrootvader, ging de op Curaçao woonachtige Ange Jessurun op zoek naar haar afkomst. Hierbij ontvouwde zich een familiegeschiedenis van diverse generaties in Suriname en Curaçao. De auteur deed op haar zoektocht verschillende ontdekkingen waardoor ze zichzelf en haar familieleden beter kan begrijpen. Tijdens de bijeenkomst neemt de auteur je mee door deze familiesaga en worden ook delen uit het boek voorgelezen. De avond wordt afgesloten met een nagesprek met verschillende sprekers.

Atsjak vertrekt in 1865 vanuit Hongkong als contractant naar Paramaribo. Tijdens de oversteek verruilt hij uit angst voor zwarte mensen zijn achternaam met Jong Baw. Eenmaal in Suriname wordt hij echter verliefd op de zwarte Emelia, die met haar hele familie in 1859 vrijgekocht werd uit de slavernij. Hun kleinzoon Antonius vertrekt, ondanks tegenstand van zijn vader, naar Curaçao. Hier ontmoet hij Angela, de liefde van zijn leven. Deze liefde lijkt bijna onmogelijk te zijn. Angela is afstammeling van plantagehouder Specht, die in 1660 de plantage Koraal Specht begon. Het verhaal volgt enkele generaties Specht door twee eeuwen heen en beschrijft hoe Angela’s strenge vader de liefde tussen Angela en Antonius zes jaar lang tegenhoudt. Na zijn toestemming wacht het stel nog een zware beproeving, waarna het huwelijk eindelijk plaats kan vinden. Angela en Antonius zijn gelukkig met hun zeven kinderen. Als na Angela’s dood een school naar haar vernoemd wordt, gaat een van de dochters op zoek naar de afkomst van beide ouders en het verhaal achter hun vurige liefde.

Ange Jessurun (Curaçao) levert al jarenlang een actieve bijdrage aan de vorming en ontwikkeling van cultureel bewustzijn en (moeder)taalbeheersing met speciale aandacht voor de jeugd. Deze thema’s lopen als een rode draad door haar levenskeuzes en loopbaan. Ze is co-auteur van diverse Papiamentstalige onderwijsmethodes en spiritueel moeder van Arte di Palabra, een succesvolle Papiamentstalige schrijf- en voordrachtwedstrijd voor het voortgezet onderwijs. Hiervan publiceerde ze vier verzamelbundels. Faya Lobi is haar eerste Nederlandstalige roman.

Boekpresentatie in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam;
donderdag 1 juni 2023; 20.00

on 06.05.2023 at 15:24
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter