blog | werkgroep caraïbische letteren

Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611

Al bijna vier eeuwen spelen familieverhalen van Suriname en Amsterdam zich af op, of tussen, twee continenten. Dankzij brieven, cassettebandjes en smartphones is het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan altijd hecht geweest. Van zeventiende-eeuwse boodschappenlijstjes, tot foto’s met lieve briefjes rond de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Het Stadsarchief Amsterdam organiseert er op drie plaatsen een expositie rond.

Familieverhalen

Vele Surinaamse families hebben een Amsterdamse geschiedenis. De Surinaamse familie Frijmersum ontstond op het Museumplein, tijdens de Koloniale Wereldtentoonstelling in 1883, waar twee voorouders tentoongesteld werden.  De familie Charles leefde deels in slavernij in Suriname en in vrijheid in Amsterdam in de 19e eeuw. De zusters Trowidjojo kwamen in 1900 via Amsterdam aan in Suriname om als contractarbeiders te gaan werken.  Natuurlijk zijn er ook vele Amsterdamse families die  een belangrijke Surinaamse geschiedenis hebben. Zoals Pilar, Minnie en Idriss Madimin wier grootouders uit Suriname naar Nederland kwamen. En de voorouders uit India, Java, China, Afrika en Europa naar Suriname.

De familie Madimin

Van juli 2023 tot juli 2024 herdenken we een jaar lang de geschiedenis en de gevolgen van de slavernij. Met de tentoonstelling Famiri Familie willen Stadsarchief Amsterdam en Nationaal Archief Suriname bijdragen aan deze herdenking door nieuwe verhalen en onderbelichte geschiedenissen te vertellen vanuit andere perspectieven. Tegelijkertijd is de tentoonstelling een uitnodiging aan Amsterdamse Surinamers en Surinaamse Amsterdammers om hun familieverhalen te delen – met elkaar, met andere bezoekers en met het Stadsarchief. Kom samen, en vertel jouw famiri tori.

Surinaams-Amsterdamse coproductie

De kleurrijk vormgegeven installatie Famiri Familie is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de medewerkers van het Nationaal Archief Suriname en Stadsarchief Amsterdam. De getoonde verhalen komen uit de eigen collecties en uit particuliere collecties, en zijn in nauw overleg samengesteld. Deze bundeling van krachten heeft gezorgd voor een meerzijdig vernieuwend perspectief op de eeuwenoude banden tussen Suriname en Amsterdam.

Deze tentoonstelling is op verschillende plekken gratis te bezoeken:

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam: 29 juni 2023 t/m 14 januari 2024

Cultureel Educatief Centrum, Bijlmerdreef 1289, Amsterdam: 6 juli t/m 17 september 2023

Nationaal Archief Suriname, Jaggernath Lachmonstraat 174: 30 juni 2023 t/m 31 oktober 2023

Audiotour en mini-documentaire

Op de tentoonstelling is een minidocumentaire te zien over de Surinaamse familie Frijmersum die gevormd werd door de Koloniale Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883.

Bij de tentoonstelling is een audiotour in het Nederlands en in het Sranantongo te beluisteren.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van de Vrienden van het Stadsarchief, de Nederlandse Ambassade Paramaribo, Dutch Culture en de Gemeente Amsterdam.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter