blog | werkgroep caraïbische letteren

Fabrice Hund schilderde Astrid Roemer

De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam staat tot en met vrijdag 17 januari 2020 in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname. De tentoonstelling Brasa mi ori / Groet me met… toont kunstwerken uit de collecties van Arti-leden: Carl Haarnack en van Myra Winter. Een aantal kunstenaars leden van Arti et Amicitiae heeft een band met Suriname, onder wie Fabrice Hund. Dit is zijn verhaal.

Fabrice Hund – Levensstamboom

In 2015-2016 was Fabrice betrokken bij een project van de Stichting Cimaké Foundation. Drijvende kracht achter deze stichting, wijlen Cindy Kerseborn (Paramaribo, 1956 – Amsterdam 2019), maakte drie documentaires over Nederlands-Caraïbische schrijvers: Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer. In de tentoonstelling Brasa mi ori / Groet me met… is een duoportret, mixed medium, uit  2019 opgenomen dat de kunstenaar Kenneth Beeker (Paramaribo, 1950) maakte van Cindy Kerseborn en Abraham de Swaan. In het kader van de documentaire over Astrid Roemer, die in 2016 de P.C. Hooft-prijs ontving voor haar oeuvre, vervaardigde Fabrice een serie schilderijen met als thema Roemers Drieling. De afbeelding vormt het centrale schilderij, waarvan Fabrice de inhoud als volgt omschrijft:

Het centrale schilderij heeft de titel Levensstamboom, een boom van mensen, waarbij je allerlei associaties kan hebben: bloedschuld, bloedlijnen, naakt, kwetsbaar, van velerlei afkomst, omstrengeld door lianen en door onderling afhankelijke verknoping op zoek naar onafhankelijkheid. Ontworteling, maar ook zoeken naar wortels. Een verwijzing naar religieuze culturen, die een rol spelen, de nostalgie en de aanwezigheid van de postkoloniale corruptie als verwoestende kracht, het kleine figuurtje in het geel met het pistool in de hand, maar wel surrealistisch aanwezig.

Brasa mi ori / Groet me met… is tot en met 17 januari 2020 te zien in de sociëteit van Arti et Amicitiae aan het Rokin 112 in Amsterdam van 12.00 tot 17.00 uur voor niet-leden van Arti. En tijdens de speciale publieksprogrammering op donderdag 7 en 14 november. Klik hier voor meer informatie.

Met dank aan: Fabrice Hund en Cornelia Doornekamp

MW

2 comments to “Fabrice Hund schilderde Astrid Roemer”

  • Is Frank Martinus Arion nou ineens een ‘Surinaamse’ schrijver?

  • Goed gezien, slippertje van de auteur. We hebben het rechtgezet. Dank u wel.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter