blog | werkgroep caraïbische letteren

Extra aandacht De Koningin van Paramaribo

Paramaribo – Het boek De Koningin van Paramaribo van wijlen schrijver Clark Accord, geniet extra aandacht rond de viering van zijn derde lustrum. Het was precies vijftien jaar geleden rond deze tijd dat de schrijver zijn stormachtig debuut maakte met het boek. Accord overleed op 11 mei 2011 aan een agressieve vorm van kanker. Om zijn werk levend te houden, is de stichting Clark Accord Foundation (CAF) in het leven geroepen. CAF heeft dit jaar naast de jaarlijkse scholenpresentaties gemeend er een scholentour aan te koppelen. Volgens Mavis Accord, voorzitter van CAF, worden elk jaar diverse scholen in Paramaribo bezocht om activiteiten te ontplooien, maar dit jaar wilde de organisatie een ander tintje geven aan de schoolactiviteiten.

Deze tour brengt scholieren naar alle plekken waar Wilhelmina Rijburg, bekend als Maxi Linder, de hoofdpersoon in het boek, haar leven heeft doorgebracht. Er is een lesbrief, waarin zeven onderdelen behandeld worden, gekoppeld aan deze tour. De leider van de ‘De Koningin van Paramaribo-tour’, William Codrington, zegt dat de studenten over het leven van Maxi Linder wordt verteld en ze worden naar de plekken gebracht waar zij gewoond heeft.
Ook worden zij meegenomen naar de plek waar zij haar jeugd heeft doorgebracht en waar zij de eerste keer werd verkracht. CAF wil met deze tour de studenten specifiek aangeven, dat Maxi Linder het slachtoffer is geworden van haar omgeving, en over het sociale aspect dat verbonden was met haar leven, los van het feit dat zij verkracht werd; ze hielp mensen met hun studie en haalde kinderen van de straat die tijdens schooluren kinderarbeid deden.
Clark met zijn zus Irma

 

Er wordt met de studenten uitgebreid gediscussieerd over het boek en zij worden ook in de gelegenheid gesteld om een schets uit het boek te presenteren in toneelvorm. De tour startte op 27 januari en loopt door tot en met volgende week. Acht scholen hebben zich vroegtijdig aangemeld voor de tour en nog meer scholen melden zich aan. Studenten van de voj- en vos-scholen doen mee. Codrington merkt op dat de studenten heel scherp zijn.
“Een student heeft zelfs opgemerkt dat Maxi Linder door verkrachting in de prostitutie beland is en ook door verkrachting uit de prostitutie is gegaan”, zegt de begeleider. Bij velen zag hij dat ze niet veel meer weten over De Koningin van Paramaribo. Aan het einde van de tour wordt gevraagd om een gedicht te schrijven, want een van de doelen is om zoveel mogelijk studenten te stimuleren om te schrijven.
[van nospang.com, 4 februari 2014]
Grote Maxilinder tour naar CUBA. 2 juli tot 10 juli 2014.
Aanmelden bij de Clark Accord Foundation aan de
Van Idsingastraat 67. Telefoon 8522873, 471834. Email: marcelaccord@gmail.com.

 

on 04.02.2014 at 9:47
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter