Expositie van het Museum aan de A over slavernij en de Groningers
De tentoonstelling ‘Slavernij en de Groningers?’ laat het aandeel van Groningen zien in het slavernijverleden. Zo wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan de Kamer van de West-Indische Compagnie, maar worden er ook echt boeien laten zien waar slaven mee vastgebonden werden.

De boeien zijn afkomstig uit Bonaire en Curaçao en zijn voor deze expositie in bruikleen. Tijdens de opening van de tentoonstelling waren ook nazaten van tot slaaf gemaakten aanwezig. ‘De tentoonstelling komt wel binnen, het is heel belangrijk om te laten zien maar het komt wel binnen.’ vertelt Alfrano Hasselbaink. Zijn voorouders waren in Suriname tot slaaf gemaakt.
In de expositie is te zien hoe Groningers op allerlei manieren betrokken waren bij de handel in mensen en slavernij. Niet alleen bekende zeelieden, plantage-eigenaren, investeerders en andere rijke, vooraanstaande Groningers speelden een rol, maar ook Groningse kruideniers, handelaren in koloniale waar en duizenden jongens en mannen die als bemanning mee voeren op grote schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC).
Bitterzoet Erfgoed
Museum aan de A werk voor Slavernij. En de Groningers? samen met onder meer het Kura Hulanda Museum op Curaçao, Hanzehogeschool Groningen, Stichting Noaberschap, Comité 30 juni – 1 juli Groningen en Stichting Pittig Gekruid.
De tentoonstelling, die is vormgegeven door Studio 212 Fahrenheit, is onderdeel van Bitterzoet Erfgoed , een culturele manifestatie over het slavernijverleden en de effecten daarvan op het heden.
‘Slavernij en de Groningers?’ loopt van 24 juni 2022 tot en met 8 januari 2023.
Locatie: Museum aan de A/Noordelijk Scheepvaart Museum
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen
Tel (050) 312 22 02
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur
Zondag: 13.00-17.00 uur