blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie Surinaamse Maanden (1 juni t/m 7 juli 2023)

Vanaf 1 juni is in de Amsterdamse Amstelkerk een groepsexpositie te zien van acht Surinaamse kunstenaars, gecureerd door Myra Winter.

Djon Louis Seedorf, Vruchtbare aarde, acryl en oliekrijt op doek.

‘Als de taal van een bruisend land- 8 kunstenaars in relatie tot Suriname’.

Deelnemende kunstenaars:

Kenneth Beeker Memo of Contemplation Hang on.

Kenneth Beeker (Paramaribo, 1950) ontwikkelde een techniek waarbij hij jute en plasticvellen over elkaar heen plakt waardoor een gelaagdheid en een verwijzing naar het traditionele en het hedendaagse ontstaat. Zijn werken met Mangroven verwijzen naar de kracht en noodzaak om de natuur (in Suriname) te conserveren voor de volgende generaties.

Isan Corinde- Mixed media uit zijn serie ‘Childhood’; herinneringen aan zijn jeugd in Brokopondo.

Isan Corinde (Brokopondo, 1990) laat zich inspireren door herinneringen aan zijn jeugd in Suriname waarbij hij Surinaamse culturele elementen zoals de pangi stof verwerkt in zijn werk.

Maikel Deekman –  ‘Brise Soleil’, mixed media met meerdere houtsoorten, geïnspireerd door de architectuur van ir.Peter J. Nagel in Paramaribo en de Marroncultuur. 

Maikel Deekman (Paramaribo, 1971) combineert in zijn werk culturele elementen vanuit de Marron cultuur met moderne hedendaagse vormen. Recent liet hij zich inspireren door elementen uit de architectuur van ir.Peter J. Nagel in Paramaribo.

Moritz Ebinger –  tekeningen en foto’s uit zijn kunstproject (boek +film) ‘Moo Lati’ over de illegale houtkap in Suriname.

Moritz Ebinger (Bern,1968) verbleef meerdere keren in Suriname waar hij betrokken was bij verschillende kunstprojecten. Hij raakte  gefascineerd in goud en de goudwinning. Maar ook in de illegale houtkap en de zwembaden die hij in een verwaarloosde staat aantrof in Moengo. Het werden thema’s in zijn multidisciplinaire werken.

Janne Igbuwe werk op papier gemaakt in Suriname 2023..

Janne Igbuwe (Amsterdam, 1996) wilde zich aanvankelijk ontwikkelen als fotograaf, maar alle technische aspecten hiervan vond zij minder leuk en ‘vertragend’. In het tekenen vond zij de spontaniteit en de snelheid die ze zocht. In maart 2023 verbleef zij op Plantage Frederiksdorp in Suriname waar zij tekenworkshops gaf en een serie tekeningen maakte in inkt waarin ze koffie, suiker en zout verwerkte. Naast het tekenen bleef zij ook fotograferen.

Piet Lont – ‘Betrapt zonder pose’; serie houtsneden van portretten gemaakt aan de Waterkant in Suriname.

Piet Lont (Hippolytushoef/Wieringen, 1947)  verbleef in 2011/2012 een half jaar in Suriname waar hij mensen aan de Waterkant schetste in de vele door hem meegenomen schetsboeken. Weer thuis in Hippolytushoef werkte hij deze portretten uit in houtsneden. Deze bundelde hij in: ‘BETRAPT zonder pose’ die hij in een oplage van 50 exemplaren uitgaf.

Djon Louis Seedorf  – ‘Vruchtbare aarde’, acryl, oliekrijt op doek, poëtisch verhalend werk met lichte weemoed naar Suriname.

Djon Louis Seedorf (Oldenzaal 1950) combineert zijn liefde voor kunst, mode en kunsteducatie binnen zijn projecten. Rituelen, verhalen en de band tussen mensen zijn belangrijk voor hem. Dat vertaalt zich in zijn verhalende en poëtische werken die een Suriname laten zien waarin een lichte weemoed zichtbaar is.

Iléne Themen – ‘Ananaaa’, mixed media op doek, taferelen waarin de interactie tussen mensen en hun emoties tot de verbeelding spreken.

Iléne Themen (Paramaribo,1957),  beschikt over een levendige fantasie enlaat in haar werk (gemengde techniek) kleine verhalen zien waarin figuren centraal staan soms in interactie met elkaar dan weer met de toeschouwer.  Communicatie en emotie zijn belangrijke elementen die zij combineert met een vleugje subtiele humor.

Benefiet en openingstijden:

De verkoopexpositie is een onderdeel van de Stadsherstel Surinaamse Maanden die sinds 2018 door Stadsherstel Amsterdam samen met verschillende Surinameliefhebbers georganiseerd worden in de Amstelkerk. De expositie is vrij toegankelijk op werkdagen van 9-17 uur, adres Amstelveld 10 in Amsterdam.

10% van de verkoopopbrengst van de kunstwerken komt ten goede aan drie erfgoedprojecten in Paramaribo, te weten:  
– realisatie van het Elisabeth Samson Huis van Cynthia McLeod
– restauratie Maarschalkerweerdorgel  van de houten kathedraal
– en monumenten van Stadsherstel Suriname.

Meer over de Surinaamse maanden

Naast de expositie organiseren we 4 lezingen zoals met Cynthia McLeod en een boek/kunstverkoop in het Stadsherstelwinkeltje.
Lees daar HIER meer over.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter