blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie Sarnami, hai/Suriname, ik ben

Readytex Art Gallery u uit voor de expositie ‘Sarnami, Hai; Suriname, ik ben’ ter herdenking van 150 jaar Hindostaanse Immigratie. ‘Sarnami, Hai; Suriname, ik ben’ verbeeldt gebeurtenissen en elementen die invloed hebben (gehad) op de identiteitsvorming van Hindostanen vanaf hun komst in 1873 in Suriname tot op heden.

Installatie van Miguel Keerveld. Foto © Donovan Dermeer/Readytex Art Gallery

Met werken van Dhiradj Ramsamoedj, Kit-Ling Tjon Pian Gi, Kurt Nahar, Sri Irodikromo, Kenneth Flijders, Shaundell Horton, Sunil Puljhun, Hanka Wolterstorff, Miguel Keerveld, Leonnie van Eert, Rinaldo Klas, René Tosari, Roddney Tjon Poen Gie en Wilgo Vijfhoven brengt curator Aruna Mungra deze gebeurtenissen en elementen in beeld, zoals de komst van de contractarbeiders en hun onzekerheid en angst op weg naar het onbekende in de hoop op een nieuw en beter leven; het harde werk op de plantages, waar met name suikerriet werd verbouwd; familie, tradities en geloof. Maar ook hedendaagse problemen, zoals de positie van de vrouw, alcoholisme en discriminatie.     

Werk van Kurt Nahar. Foto © Donovan Dermeer/Readytex Art Gallery

Met de in het oog springende werken Alakondre Blue en Shaman Ecology van Miguel Keerveld, waarbij tijd, ruimte en diversiteit een belangrijke rol spelen, wordt verwezen naar het dynamische en multidimensionale karakter van identiteit: het individuele en collectieve aspect, en tijd en plaats, al deze vier elementen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Als Hindostaan in Suriname wordt je identiteit substantieel gevormd door je roots in India en de 150 jaar lang opgebouwde gezamenlijke geschiedenis en gedeelde blik op de toekomst met alle andere Surinamers, die vaak ook hun wortels elders in de wereld hebben liggen: Sarnami, Hai; Suriname, ik ben.

‘Sarnami, Hai; Suriname, ik ben’ is te bezoeken in Readytex Art Gallery vanaf donderdag 8 juni tot en met zaterdag 1 juli, tijdens de reguliere openingstijden van de galerie.  Deze zijn van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. U bent van harte welkom!Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter