Expositie Post Slavery Documentary
Op zondag 16 juni is de opening expositie Post Slavery Documentary in de Galerie Nola Hatterman bij de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam.
Ken Doorson (Suriname, 1978) woont sinds 2005 weer in Suriname. Hij bracht een aantal jaren door op de Antillen en in Nederland. In Suriname raakt hij gefascineerd door de geschiedenis van slavernij en de historische personages in de opstand daartegen. Marronleiders als Boni en de verzetshelden Kodjo, Mentor en Present inspireren hem. In het werk van Ken krijgen zij een ‘hedendaags gezicht’, dat mede wordt bepaald door kleurtoepassing en techniek. De portretten zijn snapshots, een gevangen emotie. Het verstilde, of juist expressieve uiterlijk, geeft het innerlijk echter niet in een keer prijs. Hoofdthema in het werk van Ken is de diasporagedachte en het hervinden van de identiteit daarbinnen. De Marrons in Suriname hebben dit proces in diverse richtingen ervaren. De confrontatie met verschijnselen als religie, macht, indoctrinatie en kolonialisme roept emoties op. Het werk biedt ruimte om te bepalen waar dat toe leidt. Aanpassing of afwijzing. Tot een bepaalde hoogte. Door kleur en omvang wordt de kijker het werk ingezogen en ervaart een ongemakkelijk gevoel. De ziel die uit het portret spreekt, komt naar voren. Is het portret een momentopname van de emotie, duidelijk wordt dat vastberadenheid een belangrijk kenmerk wordt van de nieuwe identiteit.
Carla Kranendonk (Nederland, 1961) verdiept zich al vroeg in haar kunstenaarsloopbaan in de geschiedenis van de zwarte mens in Afrika en de diaspora die symbool staat voor strijd, onafhankelijkheid, eigen identiteit, en zelfbewustzijn. De helden die zij ontdekt representeren de zwarte mens die zich losmaakt van overheersing en voor zichzelf een eigen idioom en habitat creëert. Carla reist regelmatig naar het Afrikaanse continent en in haar persoonlijke leven raakt zij betrokken bij Suriname. Haar werk, een collage van processen, foto’s van helden, gewone mensen en sterke vrouwen, symbolen als landkaarten, koffers, schoenen, vertelt een verhaal dat niet in een keer gelezen is. Was de geschiedenis pijnlijk en de landverhuizing gedwongen, was het de tot slaaf gemaakten vroeger verboden schoenen te dragen, nu kennen de figuren op de voorgrond vrijheid en geestelijke rijkdom. Om zich te verplaatsen, maar ook om die kleding te kiezen waarmee een eigen identiteit tot uitdrukking komt en welzijn en welstand getoond kan worden. Een proces dat zich voltrok in decennia, nu in een beeld gevangen…
Michael Wong Loi Sing (Suriname, 1968) woont in Frankrijk. Deze serie werken op papier ontstond in 2011 in Nederland en vormde de inspiratie voor deze tentoonstelling. In de tijd gaat Michael een stap verder dan de andere twee kunstenaars: hij plaatst het heden in de context van het verleden. De hedendaagse mens worstelt nog met ‘overblijfselen’ van vroeger, maar weet, ook vanwege het gebruik van een zeer specifieke taal, zijn eigen weg te vinden. Uit dit werk blijkt hoe sterk Michael in zowel beeld als taal denkt bij het scheppingsproces en hoe doordrenkt zijn werk is van aspecten uit de Surinaamse cultuur. De houding van de hedendaagse mens tegenover het slavernijverleden, de weerslag hiervan op de relatie tussen man en vrouw, het hervinden van een nieuw ‘thuis’: weergegeven in zijn bekende, weelderige dubbelvormen wordt nu ook met taal, odo’s, een beroep gedaan op de figuur die ontbreekt. Die voelt dit als een aansporing tot meer liefde, begrip, harmonie.. Slavernij is geweest, nu is het een zoektocht naar een nieuwe manier van samenzijn, samen leven, en de toekomst, die is hoopvol.
Opening: zondag 16 juni 2013 om 15.00 uur
Open tijdens expositie:
Do. 13.00-19.00 uur
Vrij. 13.00-17.00 uur
Za. 13.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur
anders op afspraak
De expositie loopt van 16 juni t/m 30 juni 2013
Galerie Nola Hatterman
Zeeburgerdijk 19-A
1093 SK Amsterdam
o.v. bereik met tram 10 en bus 22