blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie Manspasi over helden en emancipatiestrijd

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO — Het Nationaal Archief Suriname (NAS), The Black Archives (Nederland) en Naks organiseren samen de expositie ‘Manspasi’ in Suriname onder het thema ‘Verbonden geschiedenis van strijd in Suriname en Nederland’. Mitchell Esajas en Jessica de Abreu, beiden antropoloog en medeoprichter van The Black Archives, waren donderdag aanwezig bij de opening samen met enkele leden van hun team. 

Nationaal Archivaris Rita Tjien Fooh vertelt over de expositie ‘Manspasi’ in het NAS. Foto Tascha Aveloo

Verhalen van diverse bekende, maar ook onbekende helden van de Surinaamse en Nederlandse emancipatie zijn te zien, terwijl enkele Surinaamse kunstenaars met schilderijen een uitbeelding hebben gemaakt van enkele van deze helden. “Het grote doel van deze expositie is dat we hopen dat mensen geïnspireerd worden en dat men zal leren uit de geschiedenis. De grote vraag is wat kunnen we leren uit de geschiedenis van emancipatie en verzet, voor een betere toekomst”, stelt Esajas.

Emancipatiebewegingen

Esajas meent dat ‘Manspasi’ een leerproces is, waarbij het gaat om de strijd om gelijke rechten en gelijkwaardigheid voor eenieder. De expositie en archieven laten zien dat er een heel lange geschiedenis is van emancipatiebewegingen in Suriname, Nederland en andere landen, die met elkaar verbonden waren in solidariteit. “Sommige mensen denken dat de eigen cultuur, taal en religie minderwaardig zijn en dat Europees en westers beter zijn. Dat we – zoals Anton de Kom dat zegt – niet genoeg geloven in onszelf.”

Foto / FB Black Archives Amsterdam Het echtpaar Hermien en Otto Huiswoud vervult een centrale rol in de expo ‘Manspasi’, die morgen van start gaat in het NAS.-.

Anno 2023 heeft de groep zwarten wereldwijd nog steeds te maken met racisme en onderdrukking. Daarom denkt Esajas ook dat het belangrijk is dat mensen zien en weten dat er hiertegen altijd verzet is geweest. De expositie is tot en met 28 april te bezichtigen in het NAS aan de Lachmonstraat.

[uit de Ware Tijd, 3 april 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter