blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie Kosechá Kòrsou – David Paulus

Tot 5 september te zien in Rozet Centrum, Arnhem: de tentoonstelling Kosechá Kòrsou van ontwerper en kunstenaar David Paulus.

David Paulus laat je kennismaken met Kosechá (Papiaments voor oogsten) en geeft zijn eigen interpretatie van het Saya ku djeki (rok en jacket). Dit is folkloristische kleding die gedragen wordt tijdens het Kosechá oogstfeest dat jaarlijks plaatsvindt op Curaçao op tweede paasdag.

Over de tentoonstelling
Kosechá Kòrsou is een kleurrijke tentoonstelling die een bijzonder verhaal vertelt in een eigentijdse jas over cultuur, geschiedenis en traditie. De installatie bestaat uit een aantal kleurrijke schilderijen en mannequins in kledingdracht die is geïnspireerd op Kosechá, de cultuur en historie van Curaçao, de kleuren en betekenis hiervan. (Saya ku Djèki). De kleding is van 100% katoen en bevat vele kleurrijke patronen.

De stoffen zijn met de hand beschilderd en vertellen onder andere het verhaal van vrijheidsstrijder Tula. Hij was een van de tot slaaf gemaakten die samen met Bastiaan Carpata, Louis Mercier en Pedro Wacao, Diana en Samblika in 1795 in opstand kwam tegen het regime van de plantagehouders.
Ook zie je portretten van vrouwen die veel weten over de Curaçaose cultuur en tradities zoals zangeres Elia Isenia en kruidenvrouw Dinah Veeris.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van Rozet Centrum.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter