blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie Instituto Buena Bista

Het Instituto Buena Bista (IBB) houdt aanstaande dinsdag 18 juni een expositie als afsluiting van het schooljaar 2012/2013. Workshopresultaten zullen tentoongesteld worden, onze huidige AIR zal exposeren, er zal ook een buitengewone lezing gegeven worden en een bijzondere aankondiging voor de toekomst worden gedaan.
Film Festival
Tijdens de expo gaan wij alle ingezonden films van onze studenten voor de 2013, maar ook van de 2012, Curaçao International Film Festival Rotterdam tentoonstellen. Zie films waarbij o.a. documentaire winnaar van CIFFR 2012 Vincent Lauffer met “Petroli” en ook andere bijzondere deelnames van dit jaar.
‘Artshower’ door André Klein
André Klein, coördinator en docent bij de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, zal op deze avond een uitgebreide ‘artshower’ geven. In korte tijd zal meneer Klein zoveel mogelijk aspecten, werkwijzen, visies, culturele verschillen, etc. op het gebied van de beeldende kunst belichten. Het is een soort douche aan beelden in hoog tempo, waarbij het voornamelijk gaat over goed kijken en analyseren van beelden. De Artshower beoogt dus iets te laten zien van de enorme rijkdom en variatie aan kunstopvattingen en de mogelijke inspiratie die hieruit gehaald kan worden. Het bezoek van Andre Klein staat in het teken van uitwisseling tussen Ateliers’89 op Aruba en IBB Curaçao.

Artist in Residence (AIR) Machteld Solinger
AIR Machteld Solinger (1986, Nederland) resideert tot en met augustus 2013 op het IBB. Machteld is een beeldend kunstenaar die heeft gestudeerd aan de AKV/St Joost academie in Breda is. In het kader van haar verblijf heeft zij ook een workshop gegeven aan onze studenten. Tijdens de expositie zal het mogelijk zijn om kennis te maken met Machteld, haar vragen te stellen en ook om haar experimenten en tot nu toe gemaakte werken te bezichtigen. Ze houdt een blog bij over haar verblijf aan het IBB en Curacao: www.machteldsolinger.wordpress.com
Donderdag 27 juni, 19.30 uur zal Solinger een lezing geven bij de galerie Alma Blou, in het kader van de samenwerking IBB met de lokale galerieën.
 
Workshopresultaten
De uiteindelijke schilderijen en ook de experimenten van de workshop van onze huidige AIR zullen geëxposeerd worden. De studenten hebben twee weken lang samen met Machteld gewerkt, geanalyseerd en voornamelijk heel veel geëxperimenteerd met abstract schilderen en het abstraheren van ideeën en waarnemingen. Werken op doek, papier en ook op hout zullen allemaal te zien zijn.

Ellen Spijkstra heeft een ‘Hokjesgeesten’-blokseminar verzorgd, waarbij studenten van het IBB samen met de cliënten van de afdeling Florisol van Klinika Capriles een keramiek-totempaal hebben gemaakt. Voor de meesten van de deelnemers was het de eerste kennismaking met het materiaal klei geweest. De onthulling van het beeld “Flor-i-sol totem” zal eveneens plaatsvinden.

Elk schooljaar geeft onze audiovisueel begeleider Omar Kuwas een blokseminar in Pinhole Fotografie, maar dit jaar hebben de studenten een extra workshop gevolgd via Skype verzorgd door de Amerikaanse fotograaf, kunst historicus en stichter van de F295 organisatie, Tom Persinger. Hierna hebben de studenten een vrij ingewikkelde opdracht gekregen waarbij zij een kort verhaal moesten bedenken, in samenwerking met cliënten van Klinika Capriles, en aan de hand van zelf gemaakte en ontwikkelde pinhole foto’s waaruit een korte stop-motion video moest ontstaan.
David Bade heeft de laatste workshop van dit schooljaar verzorgd. De studenten hebben samen met cliënten van de verschillende afdelingen gewerkt, gesproken en gedanst om tot geabstraheerde deels ruimtelijke portretten te komen van de cliënten, die in een groepsinstallatie in de tuin van IBB te zien zullen zijn.
Wij hopen op uw aanwezigheid te kunnen rekenen op deze visueel indrukwekkende en opwindende avond.
Datum: dinsdag 18 juni 2013
Tijd: vanaf 19.00 uur
Plaats: Mohikanenweg 8 (Op het terrein van Klinika Capriles, Orkidia Paviljoen)
Voor meer informatie over het IBB of als u vragen hebt over de expositie kunt u contact opnemen met PR, Crystal Boomgaart, op +5999 7363605 of crystal@institutobuenabista.com.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter