blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie in Amstelkerk toont oude en jonge Surinaamse meesters

Het Benedictio III projectboek – 80 pagina s dik – is uit en beschikbaar tijdens de tentoonstelling die komende woensdag in de Amstelkerk in Amsterdam begint.

 

Benedictio III is in essentie een parade van meer dan 45 kunstwerken van tussen de jaren 1950-2002 van 13 prominente Surinaamse kunstenaars aangezien de prasi -oso, en breder gezien de historische architectuur van Suriname, het hoofdthema is. De focus van de Benedictio’s is in hoofdzaak ecologie en erfgoed en standaard verbonden aan het goede doel richting het thema. Het Benedictio projectconcept van Natasha Knoppel Art Galleries is geboren in 2015 en beoogt door middel van kunst en informatieve lezingen de bewustwording ten aanzien van het thema – in dit geval – de noodzaak tot behoud van onze historische Surinaamse kleine houten huisjes te vergroten en te verdiepen.

Stuart Robles de Medina, Gouvernementsplein, 1955. Gewassen tekening

Enkel een groeiend collectief bewustzijn ten aanzien van de noodzaak tot herwaardering van het eigene en tot behoud van dit onvervangbaar Surinaams erfgoed kan het verschil gaan maken. Draagvlak kan dan gecreëerd worden voor het mobiliseren van expertise en kapitaal . Het is nog niet te laat. De enige onmogelijke reis immers, is die reis waar nooit aan begonnen wordt. Met dank aan Stadsherstel Amsterdam – bij wie ik in dec 2017 met de voorganger van deze tentoonstelling (de Benedictio II) toevallig terecht kwam- die mij hun hoofdkwartier de Amstelkerk ter beschikking heeft gesteld en die zich inzet voor het behoud van Surinaams erfgoed. Want de Benedictio II zou initieel in München draaien … maar het werd dus Amsterdam.

 

Prasi-oso, bekoorlijke “tiny houses” van Suriname, “De magie van authentieke parels” is een ode aan jullie broze schoonheid en een vurig pleidooi voor jullie voortbestaan. Want jullie zijn simpelweg onvervangbaar.

Natasha Knoppel

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter