blog | werkgroep caraïbische letteren

Expo Surinaamse kunst in 2020 in Stedelijk Museum

Van 12 september 2020 tot 21 februari 2021 zal in het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling van Surinaamse kunst te zien zijn; voor de expositie wordt nu nog de werktitel Surinaamse School gebruikt. Initiatiefneemster voor de expositie is Ellen de Vries, de auteur van een biografie over Nola Hatterman. Na het boek is zij doorgegaan met onderzoek naar de Nederlands-Surinaamse kunstenaar en docente, en de expositie is mede op dat onderzoek gebaseerd.

Armand Baag, Rasta Morning, 1980, olieverf op doek. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Nola Hatterman, Vrienden, 1937, houtskool en conté op papier. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

De tentoonstelling Surinaamse School verkent verschillende artistieke posities die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de Surinaamse beeldende kunst. De tentoonstelling laat aan de hand van schilderijen, sculpturen, werk op papier en documentatie werk van kunstenaars zien die in het begin van de 20ste eeuw tot en met de jaren na de onafhankelijkheid van Suriname tot bloei kwamen. Speciale aandacht is er voor kunstenaars die naast hun artistieke werk hebben bijgedragen aan de scholing van nieuwe generaties kunstenaars, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van kunstonderwijs in Paramaribo.

Inhaalslag voor wit museum

Surinaamse School presenteert onder anderen werk van Erwin de Vries, Armand Baag en Nola Hatterman uit de collectie van het Stedelijk Museum. Het museum heeft in de loop der jaren overigens droevig weinig Surinaamse of Antilliaanse kunstenaars heeft aangekocht (naast de genoemden enkel van Stanley Brouwn en Remy Jungerman), een ‘witte’ vlek die ook bij een directeur als Rudi Fuchs die wèl naar Suriname ging, niet werd weggewerkt. Onbekend is of de nog altijd sterk witte staf van het museum de expositie vergezeld zal laten gaan van aankopen die in de ‘zwarte’ lacunes van het museum kunnen voorzien.

Samenstellers

De tentoonstelling Surinaamse School wordt samengesteld door Jessica de Abreu (antropoloog en medeoprichter The Black Archives), Claire van Els (junior conservator Stedelijk Museum), Mitchell Esajas (antropoloog en medeoprichter New Urban Collective en The Black Archives), Bart Krieger (publicist en zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker), Carlien Lammers (medewerker inclusie/projectleider STUDIO-i Stedelijk Museum) en Ellen de Vries (publicist en zelfstandig onderzoeker).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter