blog | werkgroep caraïbische letteren

Expo 'Roemers Drieling' in Den Haag

De tentoonstelling Roemers Drieling is genoemd naar de trilogie van Astrid H. Roemer, een literaire verbeelding van een tribunaal dat nooit heeft plaats gevonden: de berechting van de daders van de Decembermoorden. Het is een eerbetoon aan de schrijfster, die recent de P.C. Hooftprijs 2016 won. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 10 januari. Sprekers zijn wethouder Rabin Baldewsingh, literatuurwetenschapper en bewonderaar van Roemers werk Jaap Goedegebuure en kunstenaar Marlene Dumas.

 

Astrid Roemer DSC_0003 (74)

Astrid Roemer, 22 mei 2015. Foto © Michiel van Kempen

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) is een Surinaams schrijfster, die in 1966 naar Nederland vertrok, maar terugkeerde naar haar geboorteland om daar te werken als onderwijzeres. Zij debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de poëziebundel Sasa Mijn actuele zijn. Roemer gaf met haar romans Gewaagd leven, Lijken op liefde en Was Getekend een literaire verbeelding van een tribunaal dat nooit heeft plaats gevonden: de berechting van de daders van de Decembermoorden.

 

Iris Kensmil Marlene Dumas

Marlene Dumas (rechts) met haar werken over de decembermoorden

De tentoonstelling
Kunstenaars Marlene Dumas, Esiri Erheriene , Farhad Foroutanian, Fabrice Hünd, Iris Kensmil, Christian Nyampeta, Urok Shirhan, Wendela de Vries en Marga Weimans hebben zich laten inspireren door de trilogie. Met als resultaat de verbeelding van het imaginair proces zoals Roemer dat in haar drie boeken heeft opgeroepen. De werken zijn van 7 januari 2016 t/m 8 februari 2016 te zien in de bibliotheek.

Stichting Cimaké

De expositie, georganiseerd door Stichting Cimaké Foundation, in samenwerking met CBK Amsterdam, is onderdeel van de door Stichting Cimaké Foundation georganiseerde hommage aan Astrid H. Roemer. Cindy Kerseborn zoekt als documentairemaker naar aansprekende visuele elementen en probeert daarmee een brug te slaan tussen literatuur, kunst en haar eigen stijl, in documentaire en film. Het project Hommage aan Astrid H. Roemer maakt deel uit van een drieluik van regisseur Cindy Kerseborn over Caraïbisch-Nederlandse schrijvers die literair en politiek van betekenis zijn voor hun land van herkomst en hun land van aankomst, Nederland. De vorige projecten van Stichting Cimaké Foundation waren gewijd aan Edgar Cairo en Frank Martinus Arion.

 

jaap goedegebuure

Jaap Goedegebuure

‘Roemers Drieling’
Tentoonstelling, Centrale Bibliotheek Den Haag, Spui 86, Den Haag
Datum: donderdag 7 januari 2016 tot maandag 8 februari 2016

Opening zondag 10 januari 2016, om 14.00 uur
Prijs voor leden: gratis
Prijs voor niet-leden: gratis
Reserveren: niet nodig

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter