blog | werkgroep caraïbische letteren

Expo LUNAR

Readytex Art Gallery geeft in oktober de aftrap voor een verrassend jaarlang kunstproject onder leiding van Curator-in-Residence Miguel Keerveld. Op vrijdag 8 oktober opent de eerste productie, namelijk de expositie LUNAR, die dan het startsein is voor het groter project getiteld ALAKONDRE: A space in time.

LUNAR geeft op toepasselijke wijze de toon aan met een serie interessante conceptuele kunstinstallaties van de kunstenaars Kurt Nahar, Sri Irodikromo, Sunil Puljhun en Shaundell Horton. In het gehele traject worden ook enkele ‘Local Masters’ belicht. In LUNAR is werk te zien van Erwin de Vries en Lilian Abegg.

Voor Miguel Keerveld maken zijn ‘residency’ en het project bij de galerie deel uit van zijn DAS Graduate School researchprogramma bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tegelijkertijd bouwt hij waardevolle ervaring op voor zijn verdere ontwikkeling tot erkend kunstcurator. Voor Readytex Art Gallery voorziet het project in de behoefte om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en om haar artistieke producties naar een hoger niveau te tillen met curatoriële concepten die kijkers zowel als kunstenaars zullen prikkelen en uitdagen.

Tijdens het project dat loopt van november 2021 t/m november 2022 gaat Miguel aan de slag met een steeds wisselende groep kunstenaars en enkele aangewezen co-curators. In een intensief proces bespreken en onderzoeken zij samen de diepere nuances van identificatie, inclusie en diversiteit, en de mogelijke vormen van het curatorschap in de context van Suriname. “De projecttitel ALAKONDRE: A space in time, wordt in performatieve zin gebruikt en verwijst naar een knooppunt van verleden, heden en de toekomst; een gebeurtenis die ruimte van macht symbolisch ontmantelt en her-assembleert als ruimte van kracht”, aldus Miguel.

Het begint allemaal met LUNAR, een expositie oftewel een kunstmanifestatie waarin symbolische en mystieke objecten en elementen verwerkt zijn die te maken hebben met de kracht van het vrouwelijke, met kosmologie, numerologie, en een diepe en betekenisvolle verkenning van spiritualiteit en gemeenschap. Kurt Nahar en Sri Irodikromo reflecteren in een gezamenlijke installatie op de spiritualiteit en offerrituelen van verschillende culturen in het Caraïbisch gebied. “De vele overeenkomsten in elementen, handelingen en tradities, veelal afkomstig van onze voorouders uit Afrika, zijn voor mij een grote inspiratiebron”, stelt Kurt. Sri Irodikromo put vooral uit Javaanse rituelen en tradities, en creëert zo beeldelementen die verder bijdragen aan de mystieke uitstraling van het kunstwerk. In hun eigen kunstinstallaties verbeelden Sunil Puljhun en Shaundell Horton aspecten van hun persoonlijke belevenis van spiritualiteit. In de expositie worden ook andere, voor het thema toepasselijke werken van de kunstenaars opgenomen. 

LUNAR is te zien in Readytex Art Gallery van vrijdag 8 tot en met zaterdag 30 oktober 2021. Vanwege de Covid-restricties is er geen openingsreceptie. Eenieder is welkom tijdens de reguliere openingstijden van de galerie, van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur, met inachtneming van de Covid-19 protocollen. Op de zaterdagen zijn er tussen 10:00 en 12:00 uur begeleide kijksessies voor kleine groepjes. Vooraf registreren op  info@readytexartgallery.com is vereist.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter