blog | werkgroep caraïbische letteren

Excuses voor racistische tekening in Suske & Wiske

door Eric van den Berg

De uitgever van de bekende stripreeks Suske & Wiske heeft excuses aangeboden voor een “ontzettend racistische” tekening die in een nieuw album van de bekende stripreeks te zien is.

 

De tekening circuleerde op sociale media om een andere reden: er waren namelijk voor het eerst in de geschiedenis van de bekende stripreeks blote borsten te zien. Deze werden echter bewonderd door een zwarte man die met zeer grote lippen was getekend. Dat was tegen het zere been van Dalilla Hermans, een Belgische schrijver en bekend tegenstander van Zwarte Piet.

‘Dat is een halve aap’

Hermans beklaagde zich over de tekening in een video op haar Facebookpagina. “Een racistische en stereotiepe afbeelding”, aldus Hermans. “Dat is geen Afrikaanse man, dat is een halve aap. Dat zijn geen lippen, dat is hoe je de mond van een dier tekent.” Hermans riep haar volgers op om alternatieve tekeningen te maken van de zwarte man. Die actie kreeg op Facebook en ander sociale media actie veel bijval.

Hermans kreeg als snel excuses van Standaard Uitgeverij, de uitgever van Suske & Wiskeboeken. “Het is nooit de bedoeling geweest om binnen de teksten en de scenario’s iemand te schofferen”” vertrouwde woordvoerder Ruth van Ammel toe aan DeRedactie.be.

‘De strip is gebouwd rond karikaturen’

Toch verdedigde de uitgever de tekening ook. “Deze reactie is echter gebaseerd op één tekening, de enige tekening van dit personage, een figurant dus in het verhaal. Er is een zeer divers aanbod van figuren in de strip. Er is bijvoorbeeld een zwarte politie-agent die helemaal anders afgebeeld wordt. Een strip is ook altijd opgebouwd rond karikaturen, Lambik is ook geen prototype van dé man.”

Het stripboek met de gewraakte tekening is al gedrukt en onderweg naar de winkel. Of deze in een volgende druk zal ontbreken is nog onduidelijk

[van WNL, 26 juni 2017]

on 26.06.2017 at 23:29
Tags: /

4 comments to “Excuses voor racistische tekening in Suske & Wiske

 • Weer een voorbeeld hoe mensen het stereotypebeeld van zwarte mensen in stand houden. Rascime schreewen is gewoon een slappe goedkope manier om aandacht te krijgen.

  • Wat moet men met een dergelijke opmerking.

   Het is vlees nog vis.

   Aan welke kant sta je nu precies?

   Duidelijk blijkt hier echter weer dat de nasleep van ons koloniaal – en slavernijverleden in de vorm van (instiutioneel-) racisme en discriminatie van zwarte mensen geschraagd door Eurocentrisch wit privilege een kankergezwel is in de huidige (Westerse) samenlevingen.

   Wit privilege is: het niet zien van de relatie tussen hedendaags racisme en de geschiedenis van raciale onderdrukking; dat ‘onze beschaving’ gebouwd is op slavernij en kolonialisme.

   Want ja, ik was er toch niet bij, daar kan ik toch niets aan doen?

   Maar de geschiedenis dragen we met ons mee en komt in alles wat we doen tot uiting.

   Het bepaalt onze referentiekaders, onze identiteit en onze aspiraties.

   Het witte privilege is dat we niet hoeven te zien hoe het witte voorrecht onverdiend in onze geschiedenis geworteld is (J.A. Baldwin)

   • Ik zeg het hier nogmaals….in 1963 heeft men de afschaffing van de slavernij uitbundig gevierd, ik was erbij. De Marxisten wilden onafhankelijkheid van het onderdrukkende kolonialisme, maar 10 jaar later gaan Surinamers massaal naar het land van de onderdrukkende slaven-drijvers en kolonialen, van waar ze opnieuw beginnen als slaven met hulp van de Marxisten. De Afro’s die praten over de slavernij, kolonialisme, racisme en discriminatie in het Westen zijn overwegend Marxisten, dus vraag ik mij af wie houd wie voor de gek. Wit privilege is een van die termen die vanuit Amerika naar Nederland is komen overwaaien…..divide and conquer. “You can blame a man for knocking you down, but you can’t blame a man if you refuse to get back up” woorden van Malcolm X, Afro’s kunnen zeuren racisme en discriminatie maar ik als Surinaamse vrouw weet als geen ander waar het allemaal om draait…..mensen misbruiken om het politiek doel van de zgn elite en hooggeschoolde Afro’s te dienen. Marxisten zijn Marxisten het dictatoriale zit bij iedereen ook bij die Afro’s die het slachtoffer van blanke aka witte mensen uithangen. I lived and learned.

   • In plaats van te blijven hangen in het wit privilege zou u ook eens aandacht moeten besteden aan het zwart privilege, het begon met de Afrikanen, die in ruil voor goedkope troep uit Nederland Afrikanen als slaven verkochten aan de internationale mensen handelaars die hun hoofdkwartier in Amsterdam hadden. De intellectuele oneerlijkheid en slachtoffer van witte mensen uithangen is en blijft een moreel corrupt spel dat geestdodend werk en alleen maar dood en verderf met zich mee brengt. Kijk maar hoe het de Afro’s in Amerika vergaat….het overgrote deel zit in de Marxistische concentratie kampen aka ghetto’s crying victim of racism and white people while they put people in power who promise them Free-Stuff and never let them forget that they are not human beings but SLAVES.

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter