Excuses van TUI voor tekst over ‘dappere voorouders’ bij Suriname-reis
Reisorganisatie TUI biedt excuses aan voor een begeleidende tekst bij een rondreis naar Suriname. In de beschrijving werden Nederlandse vakantiegangers uitgenodigd om “in de schoenen van onze dappere voorouders” te stappen en “de sfeer van de plantages” te proeven.
Een Instagramgebruiker had een screenshot van de tekst op het platform gezet en dat leidde tot verontwaardigde reacties. Ook actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) reageerde verbolgen.
De tekst is inmiddels aangepast en de reisorganisatie heeft excuses aangeboden onder een van de Instagramposts. “Met het hoofd diep in het stof gebogen lezen we dit bericht”, aldus TUI. “Ongetwijfeld heeft de tekstschrijver het niet slecht bedoeld, maar we begrijpen helemaal dat het kwetsend is en gewoon dom van ons dat het niet is opgemerkt.”
Het reisconcern zegt “juist trots te zijn op het feit dat we mensen kennis mogen laten maken met het moois van Suriname, met respect voor het land, de mens en de geschiedenis”, maar dat de tekst over de “dappere voorouders” daar niet bij past.
[Van NOS.nl, 13 maart 2024]
“Onze koloniale voorouders stichtte er honderden plantages. Volg hun sporen in het avontuurlijke Suriname.” Dat je daar kwaad over bent is begrijpelijk, maar is dit nou echt toeval?
Ik denk dat TUI heeft gekeken op de website van de Surinaamse plantage Peperpot en heeft gezien dat de voormalige slavernijplantage in gebruik is als een vakantieresort. Je kunt logeren in de voormalige planterswoningen, een duik nemen in het zwembad en genieten van het uitzicht op de plantage. De ideale uitvalsbasis voor de nazaten van de koloniale voorouders.
Maar op de site is er geen enkele verwijzing naar al die Surinaamse families, die daar als tot slaaf gemaakten hebben moeten ploeteren op die plantage. Men noemt alleen de eigenaar Simon van Halewijn, maar de geschiedenis van de slavernij is helemaal weggelaten.
Stel je voor dat ik met mijn pina colada op de veranda zit van zo’n planterswoning waar mijn voorouders zijn misbruikt. Ik zou op elk moment moeten verwachten dat ik gewurgd wordt door een woedende bakroe.
Als TUI de plantage Peperpot als inspiratiebron heeft gebruikt, dan begrijp ik het verhaal. Maar ik vrees dat het meer zegt over hoe TUI naar Surinamers en Suriname kijkt.
Ik kijk daarom uit naar het slavernijmuseum op het Java-eiland in Amsterdam, want in Suriname kunnen ze het verhaal van de slavernij niet meer vertellen zoals je het zou moeten vertellen.