blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Ex-breakdancer Henk Bakboord schrijft boek over ervaringen

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Belangrijk te weten is dat het boek Breakdance, de vroege jaren niet begint bij mijn danscarrière in februari 1983. Er was ook een weg ernaartoe. Een weg vol onzekerheden, verdriet, depressie en criminele neigingen, maar weer wel afgewisseld door avontuurlijke sporten, genietend van de discocultuur én de liefde voor musiceren. Hoge pieken van succes en duistere dalen met suïcidale gedachten komen erin terug.” Dit zegt Henk Bakboord (62), één van de eerste breakdancers van Nederland, over zijn boek dat in februari 2024 moet uitkomen.

Henk Bakboord (foto privé-collectie).

Een belangrijk deel van het boek gaat over zijn ervaringen met breakdance in 1983 en hoe de dans hem uit zijn depressie heeft geholpen. “Breakdance … ooit lacherig weggezet als ‘rage van voorbijgaande aard’ wordt nu als topsport gezien en dat ís het ook”, zegt hij in gesprek met de Ware Tijd. Tijdens ’s werelds grootste sportevenement, de Olympische Spelen, zal breakdance in 2024 in Parijs zelfs debuteren als sport.

Zestien B-Boys en evenveel B-Girls zullen elkaar bekampen in de strijd om de eerste Olympische gouden medailles ooit voor ‘breaking’. Breakdance, dat zijn Olympisch debuut maakte tijdens de Youth Olympic Games van 2018 in Buenos Aires, werd samen met surfing, skateboarding en sport climbing gekozen als nieuwe sporten voor de Spelen in Parijs. De breakdancewedstrijden zijn op 9 en 10 augustus.

“Breakdance … ooit lacherig weggezet als ‘rage van voorbijgaande aard’ wordt nu als topsport gezien en dat ís het ook”

‘Eenzaam, maar heerlijk vak’

Breakdance, de vroegere jaren wordt Bakboords derde boek. Het eerste – Billenkoek, avonturen van een stoute Surinamer dateert van 2021 en gaat over zijn tijd in de Amsterdamse SM-scene van de jaren negentig. Zijn tweede boek, Brieven aan Leo, eerder dit jaar uitgekomen, is een biografie van zijn vader Leonard George Bakboord die in 1976 is overleden. Dat boek is gebaseerd op persoonlijke brieven.

Bakboord begon in 2018 met het schrijven van artikelen voor het opinie- en discussieplatform Vrij Links. “Schrijven vind ik een eenzaam, maar heerlijk vak. Ik schrijf voornamelijk ’s nachts: de meest fascinerende periode van de 24 uur-cyclus. Wat mij aantrekt aan Vrij Links is het uitgangspunt: mensen hebben rechten.”

Hij is ook dansleraar. “Tegenwoordig geef ik dansles aan peutertjes tot en met groep 8. Ik probeer hen te leren het beste uit zichzelf te halen én zich te tonen op een manier die men niet van hen gewend is: liveoptreden voor publiek.”

Wild Style’

Bakboord vertelt aan de krant dat hij in de jaren tachtig en negentig furore heeft gemaakt als breakdancer. Hij begon ermee op Beat it van de overleden King of Pop Michael Jackson. “Ik vergeet het nooit; in een moonwalk gleed ik op de dansvloer en begon daar te breakdancen.”

Zijn interesse voor deze dansstijl, die samen met rap, graffiti en dj’en de vier elementaire onderdelen van hiphop vormt, begon toen hij de hiphopfilm Wild Style uit 1983 voor het eerst zag op de Duitse televisie. Hij nam het op om er vervolgens op te oefenen.

Suriname lonkt

Bakboord is in Suriname geboren, maar in Amsterdam, Nederland opgegroeid. Hij vertrok er als jongetje van vijf jaar met zijn ouders naartoe en is weleens terug geweest, het laatst  in 2012 toen zijn moeder overleed. Hij stelt dat naarmate hij ouder wordt Suriname lonkt. “Ik heb er drie zussen en een broer wonen. Wat ik me nog van Suriname kan herinneren is niet veel: het heerlijke weer, het ouderlijke huis aan de Prins Hendrikstraat, het zandige erf, de barbier die tweewekelijks langskwam bij ons aan huis.”

Bakboord heeft een vijftienjarige dochter, Dolores van der Geest, die basketbalt voor de onder 18 jaar van de Amsterdamse vereniging Apollo. Haar droomwens is om te worden gescout voor een beurs in de Verenigde Staten.

[uit De Ware Tijd, 24 november 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter