blog | werkgroep caraïbische letteren

Ewald Leeflang boos op UvA-studenten: “Rechten Anton de Kom zijn van ons”

door Xanta Jabini

Ewald S. Leeflang is boos op de Amsterdamse studenten van de Master Publieksgeschiedenis die een website hebben gebouwd over Anton de Kom (klik hier). Hij vindt dat de zestien Amsterdamse studenten hem om toestemming hadden moeten vragen om de site te bouwen, omdat hij de rechten heeft op Anton de Kom. Wat nu? Rechten op een historische persoon?

Het zit zo: Ewald S. Leeflang is penningmeester van het zgn. Anton de Kom Instituut Europa. Voorzitter van de club is Elvira Sweet, voormalig voorzitter van de Stadsdeelraad Amsterdam-Zuidoost. Nooit gehoord van dit Europese instituut? Kan kloppen. Het Instituut met de Grootse Naam laat nooit van zich horen, heeft een zowat compleet lege Facebookpagina en een website met veel kreten en weinig body.Het stelt zich ten doel: “Als instituut met een brede opdracht is een belangrijk onderdeel: Anton de Kom in ere houden als leermeester van de vrijheid en de eigenwaarde.” En verder: “De verbondenheid met Anton de Kom zal op elk moment herkenbaar in de activiteiten terug te vinden zijn.” Alleen spijtig dat die activiteiten er niet zijn. De Europese club had bijvoorbeeld een mooie website kunnen bouwen, zoals de Amsterdamse studenten Publieksgeschiedenis hebben gedaan. Of een biografie schrijven, maar die is ook al geschreven: door Rob Woortman en Alice Boots.

Maar hoe kan dit als water zo dunne Europese Anton de Kom Instituut nu de rechten op Anton de Kom claimen? Berusten die dan niet bij de directe nabestaanden: de kinderen-De Kom, van wie er nog drie in leven zijn? Eén telefoontje geeft het antwoord: vanzelfsprekend. De heer Leeflang, noch mevrouw Sweet, noch het zelfgeproclameerde De Kom-Instituut is ooit door de familie gemachtigd welk recht dan ook op de naam De Kom of diens werken en ideeën te doen gelden. Bij de site van de UvA-studenten prijkt wél een naam van de familie-De Kom: kleindochter Els de Kom.

Doet het ”Anton de Kom Instituut Europa” dan helemaal niets? Oh jawel, het claimt. Het is goed in claims. Al eerder claimde het dat alle papieren uit De Koms nalatenschap moesten worden overgedragen. Dat gebeurde niet, de literaire nalatenschap berust nu veilig bij het Nederlands Letterkundig Museum & Documentatiecentrum in Den Haag.

Wie schreef ook alweer: “Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft.” Natuurlijk: Anton de Kom. Het wordt tijd dat hij die bewering eens terugclaimt. Bijvoorbeeld bij het “Anton de Kom Instituut Europa.”

Xanta Jabini is UvA-studente, maar was niet betrokken bij de De Kom-website.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter