blog | werkgroep caraïbische letteren

Etichica Voorn presenteert Dubbelbloed in Tori Oso

Auteur Etchica Voorn is op woensdag 28 februari eregast van de Schrijversgroep 77. Zij zal dan haar boek Dubbelbloed presenteren in Tori Oso. Siegmien Staphorst, die een belangrijke rol in het leven van de schrijfster heeft gespeeld, zal haar interviewen. Voorn is een dubbelbloed, geboren uit een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Het gaat om een autobiografisch verhaal van ondernemer, blogger en auteur Etchica Voorn.

 

Etchica Voorn wordt op 3 september 2017 geïnterviewd in Podium Mozaïek door haar redacteur Peter de Rijk van uitgeverij In de Knipscheer. Foto © Michiel van Kempen

Lang is zij zich niet bewust van haar moksi, haar gemengde afkomst. Pas na de geboorte van haar zoon op haar dertigste wordt zij nieuwsgierig naar haar dubbele achtergrond. Na het overlijden van haar vader groeit het verlangen meer te weten over haar Surinaamse afkomst. Haar oma uit Drenthe biedt liefde en bescherming in een oer-Hollandse omgeving. Maar als ook haar Surinaamse oma, die zij nooit echt heeft gekend, het leven laat, vreest Voorn een deel van de familiegeschiedenis en daarmee een deel van zichzelf kwijt te raken.

Ze besluit op zoek te gaan naar haar Surinaamse wortels, naar de familie voor wie zij een vreemde is, in het land waar ze nooit eerder is geweest. Voorn ervaart dat zij als moksi uiteindelijk nergens bij hoort, niet bij haar Nederlandse witte familie, niet bij haar Surinaamse zwarte familie. Tegelijk beseft ze dat zij als dubbelbloed het beste van twee culturen in zich draagt, dat onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijker zijn dan afkomst en kleur. In haar boek beschrijft ze haar zoektocht naar de eigen identiteit, geeft uitgeverij In de Knipscheer de rode draad van het boek weer.

 

 

Etchica Voorn overhandigt het eerste exemplaar van Dubbelbloed aan haar moeder, op wie het zicht helaas ontnomen worden door het boek. 3 september 2017. Foto © Michiel van Kempen

Voorn zal op de bijeenkomst van de Schrijversgroep 77 haar boek signeren. Op die avond wordt Dubbelbloed verkocht voor SRD 115. Sylva Koemar van de Schrijversgroep 77 meldt dat op die avond twee boeken verloot zullen worden. Alle aanwezigen krijgen een boekenlegger als presentje. Het boek is nu verkrijgbaar via Publishing Services en binnenkort ook in de boekhandels.

Etchica Voorn
Dubbelbloed
Biografische roman [het boek is overigens geen roman, maar een non-fictierelaas – red. CU]
Suriname – Nederland
Gebrocheerd in omslag met flappen,
176 blz., € 17,50
ISBN 978-90-6265-969-2

[van Starnieuws, 19 februari 2018]

[De auteursnaam wordt in het bericht gespeld als Etichica, we hebben dat maar rechtgezet – red. CU.]

Surinaamse en Nederlandse wortels in ‘Dubbelbloed’

door Audry Wajwakana
PARAMARIBO – Bijna haar hele leven heeft Etchica Voorn moeten aanhoren dat ze een halfbloedje is. Kind uit een Moengonese afro-Surinaamse vader en een witte moeder uit Groningen, Nederland. Als haar Nederlandse opa het bijvoorbeeld over zijn dochter had, zei hij vaak ‘zij met de zwartjes’. “Hoewel ik toen nog heel jong was, waren zulke opmerkingen, opgroeiend in een witte samenleving niet leuk om aan te horen.

De term halfbloedje heb ik nooit leuk gevonden”, zegt Voorn. Daarin kwam verandering toen ze na een zoektocht naar haar Surinaamse roots van een Surinaamse neef hoort dat ze geen halfbloedje, maar een ‘dubbelbloed’ is. “Dus van beide dubbel krachtig.” Voorn ontworstelt de negatieve lading van haar bi-raciale achtergrond in.

Het boek wordt op 28 februari, tijdens de maandelijkse thema-avond van Schrijversgroep ’77 gepresenteerd. “Het is een autobiografisch verhaal, waarin ik vanuit die dubbele achtergrond op zoek ga naar de eigen identiteit”, legt de auteur uit. In het dagelijks leven is Voorn onderneemster en blogger. “Ik schrijf vanaf mijn zesde jaar, maar het heeft toch wel even geduurd voordat ik het schrijverschap serieus nam. Toen ik mijn eerste echte verhaal schreef werd het door een bekende schrijfster afgekraakt”, zegt ze lachend. Ze stopte toen met schrijven. Gelukkig duurde dat niet lang. Voorn liep al jaren met het idee om een eigen boek uit te brengen met als titel ‘Dubbelganger’. Haar eigen verhaal met ervaringen.

Etchica ervaart dat zij als moksi uiteindelijk nergens bij hoort, niet bij haar Nederlandse witte familie, niet bij haar Surinaamse zwarte familie. Tegelijk beseft ze dat zij als ‘dubbelbloed’ het beste van twee culturen in zich draagt, dat onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijker zijn dan afkomst en kleur. Hoewel Suriname niet echt bezig is met het zwart/wit onderwerp, is de auteur erg benieuwd hoe de Surinaamse samenleving over het onderwerp denkt.

[uit de Ware Tijd, 25/02/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter