blog | werkgroep caraïbische letteren

Erwin de Vries wordt met staatseer begraven

door Donovan Mijnals

PARAMARIBO – Meesterkunstenaar Erwin de Vries wordt woensdag met staatseer begraven. Dat bevestigt het kabinet van president bij monde van Eugene van der San. “We hebben het verzoek van het directoraat Cultuur binnengekregen en ondertussen heeft de president de toestemming verleend”, zegt hij.

 

Vicepresident Ashwin Adhin (l) hielp Erwin de Vries (r) op 21 december 2017 bij ‘t Vat met de onthulling van diens bronzen zelfportret. De regering heeft besloten de Surinaamse kunstenaar met staatseer te begraven. Foto: Irvin Ngariman

Van der San verduidelijkt dat er een verschil is met een staatsbegrafenis. “Bij een staatsbegrafenis worden alle kosten door de staat betaald.” Bij een begrafenis met staatseer verleent de overheid ondersteuning bij het ceremonieel gedeelte.

De Vries overleed op 31 januari vrij plotseling nadat hij zich daags daarvoor onwel voelde en zich bij de Spoedeisende Hulp had aangemeld. Daar werden inwendige bloedingen ontdekt en moest het kunsticoon een spoedoperatie ondergaan. Hoewel de ingreep succesvol was, overleed De Vries kort daarop.

Volgens de directeur van het kabinet lukt het de president niet om zelf de begrafenis van de gevierde kunstenaar te bezoeken, maar zal de regering er wel vertegenwoordigd zijn. Overigens is het vanaf maandag mogelijk om het condoleanceregister in de Congreshal in te tekenen. Daar maakte onder meer vicepresident Ashwin Adhin gisteren al gebruik van.

Dinsdagavond organiseert het Directoraat Cultuur een open podium in de Congreshal. Eenieder krijgt de gelegenheid persoonlijke ervaringen te delen. Onder andere Cynthia McLeod en Ronald Snijders zullen een bijdrage leveren. Woensdag is de uitvaartceremonie in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken toegankelijk voor publiek, maar de teraardebestelling vindt in besloten familiekring plaats.

[uit de Ware Tijd, 06/02/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter