blog | werkgroep caraïbische letteren

Erwin de Vries, internationale carrière van een Surinaamse kunstenaar

door Eric Kastelein

31 januari 2018. De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (1929-2018) is twee jaar geleden op 88-jarige leeftijd overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Een maand eerder, op 21 december 2017, onthulde vicepresident Ashwin Adhin op het terras van Sideway Café ’t VAT – hij had daar zijn eigen, beschilderde, tafel – het bronzen zelfportret van De Vries: ‘(…) voor zijn uitzonderlijke en bijzondere kunst- en cultuurverdiensten nationaal en internationaal ‘.

Erwin de Vries. Foto van de auteur

De carrière van Erwin de Vries begint op zaterdagmiddag 22 mei 1948 in het gebouw van Loge Concordia aan de Gravenstraat (nu Henck Arronstraat). Tekenleraar Wim Bos Verschuur opent de eerste tentoonstelling van zijn achttienjarige pupil. Hoogtepunten in zijn carrière zijn de solo-exposities in 1970 en in 1998 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij is de maker van het Nationaal Slavernij Monument in het Oosterpark, Amsterdam dat op 1 juli 2002 door koningin Beatrix werd onthuld. In 2009 heeft hij een overzichtstentoonstelling in de KunstHal Rotterdam. Musea over de hele wereld hebben zijn werk waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam en het Museum of Modern Art New York. In Paramaribo staan in de openbare ruimte 23 werken van zijn hand.

Monument voor Erwin de Vries, bij café ‘t Vat. Foto van de auteur

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. Herdenken en herinneringen in de historische hoofdstad van Suriname (LM Publishers, maart/april 2020).  Ga naar de Facebook pagina van Oog in oog met Paramaribo voor meer verhalen en foto’s.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter