blog | werkgroep caraïbische letteren

Ervaringen met het Kinderboekenfestival

door Indra Hu

Ik loop al bijna 10 jaar mee met het Kinderboekenfestival en heb al 14 keren meegedaan met het festival in verschillende districten. Het Kinderboekenfestival is voor onze jeugdigen niet meer weg te denken. Zij verheugen zich erop dat ze met hun klas samen met de bus naar het festival mogen. Dat merk je aan al de blije gezichten en enthousiaste leerlingen elk jaar weer.

Kinderboekenfestival

Niet alleen voor hen is het spannend: bij welke stand gaan we? Zijn de standhouders lief en aardig? Gaan we iets mogen kleuren, tekenen of lezen, of gaan we naar een verhaal luisteren? Gaan we een film zien? En nog zoveel vragen meer, maar ook voor mij als schrijfster is het spannend. Welk verhaal zal ik met ze doen, zal ik ze zelf iets laten vertellen of schrijven, of zal ik vertellen en hoe, op welke manier doe ik dat? Gaan ze allemaal enthousiast meedoen, zullen er weer leerkrachten bij zijn die hun cellulair interessanter zullen vinden dan het festival zelf? Ja, zoveel vragen, maar feit is: het grote festival over boeken, verhalen en schrijven is en blijft een mooi festival waar veel ideeën en gedachten bijeen worden gebracht om onze kinderen te stimuleren om te lezen en van boeken te houden. Waarom zou men zoveel moeite doen om zo een groot festival te organiseren? Redenen genoeg, eentje die ik belangrijk vind: ons hele leven bestaat uit keuzen maken. Wij willen onze kinderen helpen om de juiste keuzen te maken in het leven. Als je niet kan lezen en schrijven en daardoor niet begrijpt wat er om je heen gebeurt, dan kan je ook niet de juiste keuzen maken. Daarom is het belangrijk dat je veel leest, want lezen betekent kennis opdoen. Het Kinderboekenfestival is ook om die reden een belangrijk gebeuren, zeer zeker voor onze jeugd, maar ook voor volwassenen. Want ook zij worden onbewust gestimuleerd om te lezen. En ze horen steeds weer waarom het belangrijk is je kind te stimuleren om te lezen. Ik ben zeer verheugd dat ik door de jaren heen merk dat steeds meer en meer kinderen het inderdaad leuk vinden om te gaan lezen. Dat constateer ik naar aanleiding van de vele positieve reacties en opmerkingen van zoveel kinderen die elk jaar weer mijn stand bezoeken.

Indra Hu

Indra Hu-Ramdas (geheel links), met v.l.n.r. Emerita Emerencia, Irene Heim en Liliana Erasmus.

Het Kinderboekenfestival 2015 is om de hoek. Ik wens onze jeugd veel leesplezier toe en aan de organisatoren zeg ik: dank dat u steeds alle moeite doet om voor onze kinderen dit grote festival in zoveel districten te organiseren en ik wens u veel succes met het Kbf 2015: ‘Lezen laat je opbloeien en naar elkaar toegroeien.’

Twee kinderen die tijdens Kbf 2014 over hun leeservaring en het Kbf zelf, vertellen

Safiera (10 jaar) van Lelydorp:
Ik vind Kinderboekenfestival heel leuk. Mijn moeder werkt in de stad en ik ben bij mijn oma door de week. Mijn oma woont in de buurt van Fernandes. Bijna elke middag kom ik met mijn vriendinnen naar het Kbf. Wij kopen niet veel boeken, maar vinden het wel leuk om de activiteiten te mogen doen. Ik heb ook al de speurtocht een keer gewonnen. Ik houd van lezen en tekenen. Ik wil later ook een tekenaar voor boeken worden. Het verhaal dat ik mooi vind van u, is: ‘Kakak, de kakkerlak en mevrouw Oma’. Het is een grappig verhaal. Bij ons zie ik ook kakkerlakken en die dood ik dan snel, want ze zijn zo vies. Maar dan moet ik altijd aan het boek denken.

Ryan (13 jaar) van Paramaribo:
Het Kinderboekenfestival vind ik altijd leuk. Ik lees veel en ga vaak op zoek naar boeken voor tieners. Soms zie ik bij Vaco of Faranaz enkele leuke, dan vraag ik eerst aan mijn mama als ik er een mag kopen, want ze zijn duur. Gelukkig mag ik heel vaak wel, want ze weet dat ik van lezen houd en als ik het koop dan lees ik het zeker. Ik wil aan alle kinderen zeggen dat ze veel moeten lezen. En als je leest, dan maak je ook veel mee. Spannende boeken heb je snel uit. Er zijn zoveel boeken en van kleins af lees ik eerst een paar bladzijden, voor ik ga slapen. Soms moeten mijn ouders mij een paar keer waarschuwen, want dan wordt het laat. Ik wil ook aan de kinderen zeggen, dat ik ook veel game, maar toch maak ik mijn schedule zodanig dat ik tijd heb om te lezen. Doe goed je best op school, want daardoor verdien je straks je eigen geld en hoef je aan niemand iets te vragen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter