blog | werkgroep caraïbische letteren

Eredoctoraat voor Cynthia Mc Leod

Cynthia Mc Leod, schrijfster van historische romans, krijgt een eredoctoraat van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Cynthia Mc Leod tijdens een signeersessie op 2 oktober 2017 in de OBA, bij de Caraïbische Jeugdletterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Foto © Nataly Linzey/Werkgroep Caraïbische Letteren.

Cynthia Mc Leod is de schrijfster van kinderboeken, een historische studie over Elisabeth Samson en een reeks historische romans, waarvan Hoe duur was de suiker? haar absolute succes werd. Het boek ging duizenden keren over de toonbank, werd een musical en een film en werd vertaald o.m. in het Engels. De roman “leerde de Surinamers hun eigen slavernijgeschiedenis kennen”, zoals herhaaldelijk gememoreerd is.

De Faculteit Humaniora van de Anton de Kom-Universiteit van Suriname heeft besloten aan de 87-jarige Cynthia Mc Leod het doctoraat honoris causa toe te kennen, op grond van haar verdiensten om de Surinaamse geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het eredoctoraat wordt haar uitgereikt op woensdag 28 februari 2024 in de aula van de universiteit (de Hervormde Kerk aan het Kerkplein in Paramaribo). Erepromotor is dr Cynthia Abrahams, die eerder een reeks gesprekken met de schrijfster publiceerde onder de titel Het lot was mij gunstig gezind (2016).

8 comments to “Eredoctoraat voor Cynthia Mc Leod”

  • Wel verdiend. Al haar boeken geven een goede bewustwording van ons verleden en niet te vergeten haar recentelijke documantaire genaamd the presidents daughter.

    Chapeau!!!!!

  • Zeer terechte toekenning. Haar boeken gaan weliswaar voor romans door, maar er is zeer intensief en accuraat onderzoek aan vooraf gegaan. Alle publicaties zijn een goede bijdrage aan de objectieve vastlegging van onze geschiedenis.

    Proficiat Cynthia Mc Leod. Proficiat Suriname!

  • Chapeau!!

  • Van Harte Gefeliciteerd, mrs. Cynthia Mc Leod:
    WELVERDIEND deze Eredoctoraat!!!

  • Van harte gefeliciteerd mevrouw Cynthia Mc Leod. Heel toevallig zijn mijn vrouw en ik dan in Suriname. Is de bijeenkomst voor iedereen toegankelijk? Ik zou er graag bij zijn. Ben zelf bezig met een roman over Marten Douwes Teenstra die de stadsbrand van 1832 en de executie van Cojo, Mentor en Present beschreven heeft. En daarna de rest van zijn leven is blijven strijden vanuit Nederland om de slavernij afgeschaft te krijgen.

  • Meer dan verdiend wat een eer om haar ook persoonlijk te ontmoeten en zoveel van haar te kunnen leren! In een woord geweldig 👏🏾👏🏾👏🏾👏🏾✔️ 🌺

  • Zag al meteen bij het verschijnen van ‘Hoe duur was de suiker’ het grote belang van het boek voor Suriname, maar ook voor Nederland. Wat wisten wij hier nu van!
    Besprak het lovend in NRC Handelsblad, hoewel uit Suriname lang kritischer geluiden klonken.
    Ben blij dat McLeod nu boven elke twijfel verheven wordt. Gefeliciteerd.

  • Proficiat, een wel verdiende toekenning.👏🏾👏🏾👏🏾👏🏾 Ik hoop er te zijn om mevrouw Mcleod persoonlijk te feliciteren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter