blog | werkgroep caraïbische letteren

Eredoctoraat voor Clarence Seedorf

door Consuela Raalte

Paramaribo – Tijdens de viering van de 46e verjaardag, Dies Natalis, van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) vrijdag in hotel Torarica heeft voetballer Clarence Seedorf een eredoctoraat in de Geesteswetenschappen ontvangen.

seedorf_eredoctoraat

De ondervoorzitter van het bestuur van de Universiteit, Kenneth Vassseur, reikte het eredoctoraat uit aan Clarence Seedorf. Foto: Stefano Tull

De succesvolle oud voetballer en trainer kreeg de onderscheiding uit handen van de ondervoorzitter van het bestuur van de Universiteit, Kenneth Vassseur. Oud minister van Natuurlijke Hulpbronnen Harold Pollack, die in 2013 overleed, kreeg postuum een eredoctoraat toegekend.

Een eredoctoraat is een doctoraat dat de universiteit kan verlenen aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat ze een proefschrift hebben geschreven. Ook kan een universiteit deze eer verlenen voor een niet-academische prestaties, bijvoorbeeld in de sport zoals bij Seedorf.

Seedorf had een uitgebreid dankwoord voorbereid. Hij gaf aan dat hij in het verleden bij nader inzien misschien wel eens wat teveel aan zijn principes hing, alsof zijn leven ervan af hing. “Later wist ik dat als ik misschien een beetje water bij de wijn had gedaan, het een betere oplossing geweest zou zijn.” Echter, hij was toen nog niet zo ver.”Dit was mijn manier om stand te houden in een harde wereld, een wereld waar onrecht en vooroordelen ons grote parten spelen in het dagelijks leven.”
Seedorf sprak van doorzetten en niet opgeven, het geloven in zijn kwaliteiten, ook al probeerden anderen daar een deuk in te brengen. “Ik ben met de tijd steeds meer en makkelijker een vergevend mens geworden. Vergiffenis betekent niet dat men met me kan sollen en doen wat men wil. Nee dat niet”, aldus de oud voetballer en trainer.

[uit De Ware Tijd, 31/10/2014]

Naschrijft: naar verluidt zal Edgar Davids worden voorgedragen als de nieuwe rector van de Anton de Kom-universiteit.

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter