blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Er zitten juweeltjes in deze bundel’

door Iwan Brave

PARAMARIBO – “Na lange tijd is er in de Surinaamse literatuur weer een debuutpoëziebundel verschenen en dat geeft hoop op meer.” Zo sprak dichter Rappa (Robby Parabirsing) zondag tijdens de officiële presentatie van het gedichtenbundel ‘Wan Afkati’ van Eltoine Ambatta, het pseudoniem van advocaat Gerold Sewcharan. De presentatie was in Souposo. “Er zitten juweeltjes in deze bundel”, zei Rappa tegenover een select groepje genodigden. Neosouls, met saxofinist Noël Wielzen, zorgde voor de muzikale poëtische omlijsting.

Dichter Eltoine Ambatta tijdens de signeersessie van zijn
debuutdichtbundel Wan Afkati, zondag in Souposo. Foto: Iwan Brave  

“Het is net als de eerste lp van een muziekgroep; niet alle nummers zijn een hit, maar die diversiteit maakt het tot een hit”, trok Rappa de vergelijking. De bundel is ingedeeld in vijf blokken die elk een bepaald thema behandelt: liefde, Suriname, natuur, recht en de Decembermoorden.

Sewcharan is dan wel advocaat, wat als een ‘elitair’ beroep wordt gezien, maar hij is zoals veel Surinamers een volksjongen geweest. “Hij komt uit een groot gezin waar hij leerde de eindjes aan elkaar te knopen. In de bundel is veel aandacht voor de liefde voor Suriname en zijn natuur”, schrijft Rappa in het voorwoord.

Rappa is vol lof over het debuut van dichter Eltoine Ambatta,
zelf droeg hij ook voor uit de bundel en raakte daarbij
zichtbaar en hoorbaar ontroerd, vervoerd of geëmotioneerd.

Hij heeft de gedichten helpen redigeren. “Het klikte meteen tussen ons. Ambatta bleek een gedreven jurist te zijn en ik dacht: ‘San luku dya, na wan afkati. En zo toevallig; zie nu de titel van de bundel”, aldus Rappa, die ook een aantal voordrachten eruit deed. Ambatta werd ook live geïnterviewd door Audry Wajwakana, cultuurredacteur van de Ware Tijd. Aan het eind was er een signeersessie door Ambatta. Sewcharan is ook voorzitter van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), die geen zetel wist te behalen bij de verkiezingen van vorig jaar.

[uit de Ware Tijd, 21 november 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter