blog | werkgroep caraïbische letteren

Er staat geen rekening open met het slavernijverleden

Het is slecht als jongeren denken dat ze nog steeds slachtoffer zijn van oude onderdrukking. De discussie over herstelbetalingen voor de slavernij voedt dat idee, schrijft .

Where angels fear to tread - foto Aart G. Broek

Where angels fear to tread – foto Aart G. Broek

Er is weer volop discussie over slavernij. Amsterdam bereidt een slavernijmuseum voor en een meerderheid van de raad wil dat de stad excuses aanbiedt voor haar verstrengelingen met de slavenhandel. Een nieuwe studie toont dat, als je ruim rekent, de transatlantische slaveneconomie op haar hoogtepunt in 1770 vijf procent van het Nederlandse bbp uitmaakte.

Ook is er discussie over herstelbetalingen. Historicus Karwan Fatah-Black noemt zulke betalingen „geen overbodige luxe” (Bracht de slavernij u voordeel? Leg rekenschap af, 22/6). Hij zet zijn hoop vooral op Wiedergutmachung tussen individuen: „De meest betekenisvolle excuses en reparations zullen niet van overheidswege komen, maar eerder uit het directe contact tussen nazaten van specifieke slaafgemaakten en de eigenaren van toen.”

Lees verder in NRC, 4 juli 2019.

Zie ‘Emancipatie zonder raciale ketenen’ voor een beschouwing met een overeenkomstige strekking.

Norva Sling - Na kaminda pa lus I Op weg naar het licht - Keramiek 1997 - foto Aart G. Broek 2018 Curacao

Norva Sling – Na kaminda pa lus I Op weg naar het licht – Keramiek 1997 – foto Aart G. Broek 2018 Curacao

9 comments to “Er staat geen rekening open met het slavernijverleden”

  • Door de tamelijk eenzijdige selectie van artikelen voor deze blog lijkt het wel alsof (bewust/onbewust) artikelen worden uitgesloten die standpunten van de redactie over racisme, geweldloos verzet tegen zwarte piet, racisme, kolonialisme en het slavernijverleden niet bevestigen.

    Zie voor een visie die tegengesteld is aan het betoog van Hendriks, met ondersteuning van een stuk van Aart G. Broek, een interview met Alex van Stipriaan in AD onder de kop: ‘Hoogleraar: Aboutaleb roept terecht op tot excuses slavernijverleden’ https://www.ad.nl/rotterdam/hoogleraar-aboutaleb-roept-terecht-op-tot-excuses-voor-het-slavernijverleden~ad9e27f2/?referrer=https://duckduckgo.com/

    Hier een link naar een weldoordacht artikele van Ta-Nehisi Coates over reparation: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2014/06/the-case-for-reparations/361631/

    • Blijkbaar kijkt u met een nogal selectieve bril naar deze site. Als u uw ogen beter de kost gaf, zou u zien dat er voortdurend opinies van allerlei aard en stukken uit ideologisch totaal tegengestelde hoeken op deze site verschijnen. Het is alleen godsonmogelijk de pretentie hoog te houden dat er uit de schier eindeloze stroom artikelen over de onderwerpen die u noemt, altijd ook een evenwichtige keuze wordt gemaakt. Soms worden belangrijke artikelen zelfs gemist en dat gebeurt zeker als ook de hele Angelsaksische wereld door ons gecovered zou moeten worden. Alleen al in de VS verschijnt ELKE dag een stroom belangwekkende artikelen, de meeste zeer specifiek over Noordamerikaanse vraagstellingen; er is geen beginnen aan om links naar die artikelen op te nemen. Het is al ondoenlijk alles te coveren wat in het Nederlandse taalgebied verschijnt op het gebied van de Caraïbische cultuur, geschiedenis en literatuur. Wij danken u ervoor dat u ons op twee belangwekkende artikelen attent heeft gemaakt. Overigens kunt u ook hier op Caraibisch Uitzicht genoeg vinden van en over de auteurs die u noemt: Alex van Stipriaan komt voor in 67 artikelen en Ta-Nehisi Coates in 6 artikelen. Maar toegegeven: “genoeg” is nooit echt “genoeg”.
      Mocht u specifiek geïnteresseerd zijn in het onderwerp herstelbetalingen: er staan op dit moment 49 artikelen over dat onderwerp op deze blogspot.
      Overigens is het ook wel een beetje idioot om te wijzen op een artikel dat nog geen 24 uur geleden is verschenen: Caraïbisch Uitzicht heeft geen betaalde bureauredactie die 24 uur de klok rond alle sites en dagbladen afstroopt op geschikte artikelen. Maar goed dat u ons erop wijst.
      Met vriendelijke groet, red. CU
      .

  • Ach, een heuse jij-bak als reactie’. De grofheid van uw reactie laat zien dat u zich betrapt voelt: ‘Als u uw ogen beter de kost gaf’; Overigens is het ook wel een beetje idioot om te wijzen ….’

    John Schuster

  • Wij zouden het op prijs stellen wanneer u reageert dat u dat dan ook inhoudelijk doet. Ook wij hebben een inhoudelijk commentaar gegeven. U rept daar met geen woord over. Dat u zulke lange tenen heeft dat bepaalde wendingen u niet bevallen, is toch echt uw probleem.

  • Beste onbekende,

    Dank u voor alle verwijzingen. Ik vraag mij af waarom de opsomming en cijfers? Wil u mij ergens van overtuigen? En waarom de strip van Sigmund bij het artikel van Fatah Black? Ik doe een gok: jongetjeshumor? De auteur en de inhoud van het artikel niet serieus nemen? Belachelijk maken?

    Groet, Schuster

  • @ John Schuster / Waarom de strip? Je hebt het antwoord nog niet te pakken. Voor de enorme diversiteit van motieven achter handelen, zie meer in het bijzonder de vuistdikke studie van Robert Sapolsky, Behave; The biology of humans at our best and worst. Londen etc.: Bodley Head 2017. Met deze handreiking wordt de door jouw aangezwengelde gedachtewisseling [?] gesloten.

  • Discussie gesloten – red. CU.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter