blog | werkgroep caraïbische letteren

Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping

Het levensverhaal van een van Nederlands grootste zwemsters, de Curaçaose Enith Brigitha, verschijnt deze week bij LM Publishers. Als vijftienjarige kwam Enith (1955) uit Curaçao naar Nederland, waar ze al snel iedereen in het zwembad de baas was. Ze was twee keer Sportvrouw van het Jaar (1973 en 1974) en de eerste gekleurde zwemmer ter wereld met olympische medailles.

Tijdens haar zwemcarrière tikte Enith Brigitha vrijwel altijd als eerste aan; behalve als de DDR-dames meededen. In het geheim voorzag de Oost-Duitse staat hun namelijk van hormoonpillen en -injecties. Volgestopt met doping kaapten de Oost-Duitse zwemsters zo menige gouden medaille voor Eniths neus weg.

Ondanks deze oneerlijke concurrentie behaalde Enith Brigitha in 1976 twee bronzen medailles bij de Olympische Spelen in Montreal. Brons dat eigenlijk goud had moeten zijn, als de DDR-medailles wegens dopinggebruik worden weggestreept.

In de biografie Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping beschrijft auteur Jeannette van Ditzhuijzen niet alleen Eniths leven voor, tijdens en na haar zwemcarrière, maar gaat ze ook uitgebreid in op de DDR-doping: hoe werkte het systeem en wie trokken er aan de touwtjes? Enith zelf bleef altijd positief: “Ondanks de oneerlijke strijd ben ik blij dat ik in de jaren zeventig heb gezwommen.”

Het boek is rijk geïllustreerd met veel afbeeldingen uit Eniths privécollectie.

Meer weten? Zie: de boektrailer of lees hier alvast het eerste hoofdstuk.

Jeannette van Ditzhuijzen, Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping. Volendam: LM Publishers, 2017; ISBN 9789460224560; paperback: 196 pagina’s; prijs: 19,50.

on 23.09.2017 at 9:27
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter