blog | werkgroep caraïbische letteren

Engelse vertaling van Buddingh’s De geschiedenis van Suriname

Van De geschiedenis van Suriname van Hans Buddingh’ verschenen vele herdrukken. Er is nu een Engelse vertaling verschenen met als titel A History of Suriname.

door Hans Ramsoedh

In 1995 verscheen de eerste druk van De geschiedenis van Suriname van de hand van Hans Buddingh’. Hierna verschenen er nog zeven herdrukken. In 2021 verscheen een herziene en geactualiseerde 8e editie maar nu in een pocketuitgave. Deze publicatie geldt nog steeds als een standaardwerk over Suriname en is daarmee tevens een van de beste boeken over de geschiedenis van Suriname.

Hans Buddingh’ is in het dagelijks leven eindredacteur bij NRC Handelsblad en geldt als een Surinamekenner bij uitstek.

Engelstalige publicaties over Suriname zijn schaars. Voor zover die er zijn betreffen deze deelstudies en dan vooral politieke ontwikkelingen en enkele antropologisch-sociologische studies. Het ontbrak tot nu toe aan een integrale Engelstalige publicatie over de geschiedenis van Suriname. Hiermee voorziet A History of Suriname in een omissie.

De Geschiedenis van Suriname / A history of Suriname  beschrijft vier eeuwen geschiedenis van Suriname sinds de eerste kolonisatie aan het begin van de zeventiende eeuw tot de verkiezing van Santokhi als president in 2020. In de Engelstalige uitgave heeft de auteur het eerste jaar van het presidentschap van Santokhi (2020-2021) meegenomen en op de valreep in de epiloog ook nog Ruttes excuses voor het Nederlandse slavernijverleden.

De geschiedenis van Suriname / A history of Suriname is voor geïnteresseerden in het moeizame proces van natievorming in Suriname, de pijnlijke naweeën van de Surinaamse dekolonisatie en de belaste Surinaams-Nederlandse relatie een must-read.

A History of Suriname is ook online te lezen: https://www.sidestone.com/books/a-history-of-suriname

Hans Buddingh’, A history of Suriname, Leiden: Sidestone Press, 2022.
Paperback ISBN: 9789464261394 , prijs € 70 bij bol.com, bestelling via de uitgever € 60.
Hardback ISBN: 9789464261400, prijs € 119, 99

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter