blog | werkgroep caraïbische letteren

En zijn we ons voldoende bewust van de wonden die het kolonialisme en slavernij hebben geslagen?

Pascal Bruckner: “Wij staan daar uitgebreid bij stil, te veel zelfs. Wij gaan er van uit dat de hele wereld ons haat en dat wij dat verdiend hebben. Bovendien werkt de oproep om berouw te tonen over het kolonialisme altijd maar één kant op. Hoezo hoeven de nazaten van de Moren zich dan niet te verontschuldigen voor de bezetting van Spanje die vijf eeuwen heeft geduurd?”

“Waarom vraagt niemand de Turken rekenschap af te leggen voor hun bezetting van het Midden-Oosten? Met de slavernij is iets soortgelijks aan de hand. We horen zelden iets over de lokale Afrikaanse of de Arabisch-islamitische slavenhandel. De Arabieren hebben meer Afrikanen gedeporteerd dan de Europeanen en ze gingen er langer mee door: de slavenhandel werd in Jemen en in Saoedi-Arabië in 1962 en in Mauritanië in 1980 illegaal verklaard. Maar voor ons is de slavernij een witte misdaad en wij laten ons dat maar al te graag inpeperen.”

“Iedereen die nu over dit onderwerp oreert zou het boek Le génocide voilé (‘De verborgen genocide’) moeten lezen van de Frans-Senegalese econoom Tidiane N’Diaye. N’Diaye legt onder andere uit dat de Arabisch-islamitische slavenhandel langer bleef bestaan omdat niemand zijn stem verhief om de zwarte bevolking te verdedigen. Dat gebeurde in het westen zoals bekend wel. Toch vraagt nu niemand de Arabisch-islamitische wereld om excuses.”

Lees hier het interview met Bruckner op de website The Post Online, 29 november 2017.

safe space / foto © Aart G. Broek

 

 

 

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter