blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Emile Wijntuin wil geen onderscheiding van Bouterse

door Naomi Hoever

.
Paramaribo – In verband met de viering van 41 jaar Staatkundige onafhankelijkheid aanstaande vrijdag, zal het staatshoofd zoals ieder jaar, personen huldigen die zich verdienstelijk hebben gemaakt binnen de Surinaamse gemeenschap. Voormalig voorzitter van de Staten van Suriname, Emile Wijntuin, wijst bij voorbaat elke vorm van erkenning door Bouterse faliekant af.

 

statenvoorzitter-emile-wijntuin-tijdens-een-persconferentie-op-schiphol-16-oktober-1975-foto-nationaal-archief-nederland

Statenvoorzitter Emile Wijntuin tijdens een persconferentie op Schiphol, 16 oktober 1975. Foto Nationaal Archief Nederland

Volgens de oud-Statenvoorzitter heeft deze president bewezen geen eerbied te hebben voor de mens. “Als ik een huldiging onder hem zou accepteren, betekent het dat ik inbreuk pleeg op het leven van de mensen met wie ik in de politiek heb gewerkt en van mijn vrienden die toen vermoord zijn”, aldus Wijntuin, die overigens door oud-president Ronald Venetiaan tot tweemaal toe is onderscheiden.

Wijntuin is van 1973 tot 1980 voorzitter van de Staten van Suriname geweest, wat nu bekendstaat als De Nationale Assemblee. Nadat het parlement in 1980 na de staatsgreep van 25 februari door de militairen onder aanvoering van Bouterse werd ontbonden, heeft Wijntuin enkele jaren met zijn gezin in het buitenland gewoond. Na een conferentie in 1982 te hebben bijgewoond in Venezuela, besloot hij niet terug te keren. In de jaren negentig keerde hij terug naar Suriname. Op de vraag waarom hij geen respect heeft voor een democratisch gekozen president, zegt hij: “Deze man heeft geen eerbied voor de mens. Dat maakt hem tot een karikatuur.”

Wijntuin noemt de verhouding tussen de regering en het Comité Christelijke Kerken (CCK) bijzonder slecht. Hij merkt op dat de regering zondag afwezig was bij de uitvaart van monseigneur Aloysius Zichem. Dezelfde afwezigheid werd ook getoond toen Karel Choennie op 24 januari van dit jaar tot bisschop werd gewijd. Volgens Wijntuin is de relatie kerk en regering na 8 december 1982 verslechterd. “Vanaf toen was er een grote breuk in de relatie kerk en regering.” Wijntuin vraagt zich daarom af of Suriname nog diplomatiek wordt vertegenwoordigd in het Vaticaan.

[uit de Ware Tijd, 22/11/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter