blog | werkgroep caraïbische letteren

Elvira Sweet spreekt jubileumeditie Anton de Komlezing uit

Vakbondsverleden Surinaams verzetsman inspireert nog steeds

Op woensdag 24 oktober verzorgt Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van Provincie Noord-Holland de Anton de Komlezing 2012. Zij zal onder meer spreken over het vakbondsverleden van De Kom in relatie tot de huidige positie van werknemers op de arbeidsmarkt.

 

elvira sweet

Elvira Sweet

Elvira Sweet is voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost. Zij begon haar politieke loopbaan in 1998 in de Amsterdamse gemeenteraad, na verschillende functies in de onderwijs, welzijn- en zorgsector. Jörgen Raymann zal in een gesprek met de zaal zicht proberen te krijgen op de betekenis van Anton de Kom anno 2012.

De Anton de Komlezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898–1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking én was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam, de organisatoren van de jaarlijkse lezing. Dagblad Trouw is mediapartner van de Anton de Komlezing. Daags na de lezing publiceert de krant een verslag.

De lezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de daaropvolgende jaren namen advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge en CDA-policus Ab Klink het woord.

 

sweet a-de-komlezing-1400

Jörgen Raymann en Elvira Sweet bij een portret van Anton de Kom. Foto Dick Verdoinkschot

Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland zet zich in om discriminatie in Nederland te signaleren, te voorkomen en te bestrijden door onder meer kennisbemiddeling, training en deskundigheidsbevordering en het monitoren van ontwikkelingen op het gebied van discriminatie en het bestrijden ervan.

Datum: 24 oktober 2012, aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Entree: 5,00 euro.
Reserveren (noodzakelijk): telefoon 020–620 25 35 of e-mail lezingen@verzetsmuseum.org

 

Klik hier voor de tekst van de lezing

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter