blog | werkgroep caraïbische letteren

Elten Kiene – Disconnectie

We zitten niet meer op één lijn
Niet dezelfde frequentie
Toch gaan we geforceerd 
Op zoek maar die connectie
Die er was maar nu niet meer is


Waarom zou ik kiezen voor detentie
Als vrijheid ook een keuze is
Met mijn gedachtegang achter tralies
Kan ik vastzitten in een zelf gecreëerde illusie
En dat is waanzin


Waarom zou ik mezelf dat aandoen?


Ik bedoel, liefde is mooi
En ik zal er altijd voor kiezen
Maar liefde is ook ingewikkeld
En met een roze bril op is alles mooi
Maar je bent toch niet mijn type


Al weet ik niet wat mijn type is


Er is geen boek dat mij kan leren hoe te houden van. 
De woorden op mijn lege bladzijdes ontstaan tijdens het leven
Ik moet beleven en daar leer ik van


Ik hou van je en dat weet je
Daarom zet ik een punt  achter ons.
Het is niet makkelijk maar beter


Het spijt me
Ik wou echt dat het anders kon
Want het doet jou meer pijn
Vergeef me
Ik verdien geen schoonheidsprijs
Voor de manier waarop


Een gevoel van opluchting stroomt door mijn lichaam. 
Geparkeerde dromen kiezen weer een baan in mijn universum
Kom maar door, kom maar door
Geen spijt, soms klachten
Hersenspinsels betreden mijn gedachten


In gesprek met mezelf…


Ben ik gedoemd alleen te blijven?
Onzin! Oppervlakkig?


Ben ik een egoïst als ik mezelf op de eerste plaats zet?
Onzin! Ik zet stappen 


Ben ik te ambitieus als ik een hoop dingen wil en ervoor ga?
Of ben ik lastig als ik niet naast mijn schoenen loop
Maar wel op mijn strepen ga staan?

Hoe dan ook
Ik wil niet handelen uit medelijden
Dus nogmaals het spijt me


Ik ga.

Elten Kiene bij een voordracht in de bibliotheek Midden-Brabant, Tilburg, bij het programma Caraïbische Letteren – Passie & betrokkenheid op 1 juni 2023. Foto © Ellen Steenvoorden

Elten Kiene

27 juli 1984, Suriname

Elten Kiene is nog niet gedebuteerd bij een uitgeverij noch met een bundel in eigen beheer. Toch is hij buiten zijn andere verdiensten opgenomen in de bundel HARDOP. Deze verzamelbundel dient als staalkaart van de spoken word-scene in Nederland en werd samengesteld door Babs Gons en uitgegeven door Uitgeverij AtlasContact.

‘Ik ben wat ik doe en dat valt niet te vangen in een paar regels. Altijd in beweging en altijd in ontwikkeling, net als Rotterdam. Ik ben de stad.’

Het CV van Elten Kiene is net zo breed als zijn interesses en vaardigheden, waarmee hij zich al jaren aan het onderscheiden van zijn collega-dichters, -spoken word-artiesten, -rappers, -organisatoren en –workshopdocenten. Met een eeuwige glimlach, besmettelijk enthousiasme en volle overtuiging.

In 2010 begon hij niet alleen een muzikale carrière met hiphopcollectief Brandwerk, maar sloot zich ook aan als oprichter en organisator van het platform Woorden Worden Zinnen. In beide gevallen een succesverhaal, waarin Woorden Worden Zinnen inmiddels in meerdere steden plaats vindt. Het zorgde er ook voor dat Elten Kiene als presentator grote stappen kon maken. Zo is hij tijdens Wantijpop de vaste presentator van het hoofdpodium en praat hij o.a. tijdens activiteiten van de School der Poëzie en Passionate Bulkboek het programma aan elkaar.

Door al deze en nog vele andere bezigheden zoals het geven van workshops in binnen- en buitenland zou bijna vergeten worden dat hij zelf ook spoken word-artiest is. Deze man met woordkunst hoog in het vaandel zat in 2016 op de Poëziebus en stond op podia als Paginagroots, Mensen Zeggen Dingen en Late Night Poetry Jam. Inmiddels is de creatieve duizendpoot onderdeel van Clubspoken, een boekingskantoor om spoken word-artiesten beter in de markt te zetten als serieuze woordkunstenaars en te koppelen aan commerciële partijen.

www.eltenkiene.nl 


Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter