blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Els, we genoten van of ergerden ons aan je recensies’

Paramaribo – Dankbaarheid voor wat ze heeft betekend voor de Surinaamse literatuur, waaronder kinderboeken, en voor de leesontwikkeling van het Surinaamse schoolkind. Dat was de rode draad tijdens het afscheid van Els Moor maandagmorgen. Moor overleed vorige week op 78-jarige leeftijd. Voor iemand die het liefst in alle stilte wilde gaan, was haar ingetogen afscheidsdienst goed bezocht.

els_moor_afscheid_Detailfoto

Maandagmorgen namen vrienden en kennissen afscheid van Els Moor in de aula van Hennep aan de dr. Sophie Redmondstraat. ‘s Middags is Moor in kleine kring gecremeerd aan Weg naar Zee. Foto: dWT

“Elk kinderboekenfestival was voor Els een groot leesfeest”, sprak Agnes Ritfeld, een van de grondleggers van dit festival. Moor was vanaf de eerste editie, in november 1999, van de partij. Slechts twee heeft ze gemist. Toen het kinderboekenfestival in mei vorig jaar voor het eerst district Wanica aandeed, “kon Els op het laatste moment niet meer mee, vanwege beginnende gezondheidsklachten”.

In verband met het tienjarig bestaan van het kinderboekenfestival, werd in 2009 het handboek ‘Lees je wijs!’ uitgegeven, voor het bevorderen van leesplezier bij kinderen. “Dit boek kan worden beschouwd als het levenswerk van Els”, aldus Ritfeld. “We zullen Els in ere houden en er alles aan doen om deel twee van Lees je wijs, waarvoor Els zich ondanks haar ziekte inzette, af te ronden en te publiceren.”

 

Els met Indra Hu-Ramdas

Els Moor met Indra Hu-Ramdas. Foto © Bryan Barker

Moor was ook een voorvechter van mensenrechten. Vanaf de oprichting van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede in 1987 was ze erbij als lid en liep ze voorop. “Els kwam op voor de rechten van kwetsbare groepen”, sprak OGV-voorzitter Betty Goede. Moor leverde een belangrijke bijdrage bij de uitgave van boeken door de OGV, zoals Zolang ze praten, blijf ik, met daarin persoonlijke verhalen van nabestaanden van de decembermoorden.

Moor was sinds begin jaren negentig de drijvende kracht achter de wekelijkse dWT Literair, die in oktober dertig jaar bestaat. “Er is veel kritiek geweest op bepaalde visies van Els met betrekking tot de Surinaamse literatuur”, memoreerde dWTL-redacteur Jerry Dewnarain evenwichtig in zijn toespraak. Menigeen vond dat Moor te vaak ‘lovende kritiek’ had over met name Surinaamse kinderboeken. Dat deed ze volgens Dewnarain met een duidelijk doel. “Ze heeft veel schrijvers van kinderboeken geïnspireerd te gaan schrijven, wat ook aardig is gelukt. Al met al, Els we hebben genoten van of ons geërgerd aan jouw recensies. Bedankt voor alles!” Moor is maandagmiddag in kleine kring gecremeerd aan Weg naar Zee.

[uit de Ware Tijd, 14 maart 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter