blog | werkgroep caraïbische letteren

Ellen Neslo: Jan Houthakker en zijn tijdgenoten

Graag nodigen wij u allen uit voor de lezing ‘Jan Houthakker en zijn tijdgenoten’ door Ellen Neslo op zondag 19 februari om 14:30 – 15:30 uur in het Amsterdam Museum. Neslo rondde onlangs haar promotieonderzoek af aan de Universiteit Utrecht, en zal vertellen over haar proefschrift met de titel Een ongekende elite; De opkomst van een gekleurde elite in koloniaal Suriname 1800-1863, waarin zij een ander beeld schetst van de slavernij in Suriname.

Ellen Neslo

De museumcollectie bevat vooral voorwerpen waarmee onze gedeelde geschiedenis verteld kan worden vanuit Europees perspectief. Het Amsterdam Museum is enthousiast over de manier waarop de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson met het schilderij ‘Manumission Pauline’ (2016) een ander perspectief laat zien. Het fictieve portret van Jacoba Paulina Huizum is onderdeel van een serie schilderijen die allemaal manumissiebrieven als vertrekpunt hebben; officiële documenten van vrijgemaakte slaven.

Deze belangrijke recente aankoop willen wij graag met u bekijken: na de lezing lopen we samen naar de tentoonstellingszaal waar het kunstwerk nu te zien is. Vervolgens is er gelegenheid voor een drankje in museumcafé Mokum.

Lees hier de blog van conservator Tom van der Molen over ‘Manumission Pauline’

Wij hopen van harte u op zondag 19 februari te mogen verwelkomen in het Amsterdam Museum.

Met vriendelijke groet,

Judikje Kiers
directeur

Programma
14:00 – 14:30 Inloop
14:30 – 14:40 Welkom door Judikje Kiers
14:40 – 15:00 Lezing Ellen Neslo
15:00 – 15:30 Museumbezoek ‘Manumission Pauline’
15:30 – 17:00 Borrel in museumcafé Mokum, op eigen kosten

RSVP: rspv@amsterdammuseum.nl
Kosten: De lezing is gratis (exclusief entree)
Locatie: Auditorium, Amsterdam Museum

on 15.02.2017 at 11:49
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter