blog | werkgroep caraïbische letteren

Elisabeth Leijnse wint óók de Libris Geschiedenis Prijs

Een boek dat de Volkskrant nóóit besprak!

 

Zojuist is bekend geworden dat Elisabeth Leijnse de Libris Geschiedenis Prijs 2015-2016 heeft gewonnen voor haar dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules. Eerder dit jaar won ze er de Biografieprijs mee. Cécile en Elsa zijn de gezusters Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk, zusters van de Curaçaose gouverneur Jan de Jong van Beek en Donk. Cécile de Jong van Beek en Donk was de auteur van de eerste Nederlandse feministische roman: Hilda van Suylenburg.

Elisabeth Leijnse Henk van Os

Elisabeth Leijnse neemt de Libris Geschiedenis Prijs 2016 in ontvangst van juryvoorzitter Henk van Os.

De winnaar is bekend gemaakt tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT over de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016. De Libris Geschiedenis Prijs is ingesteld om het historische publieksboek te stimuleren en wordt dit jaar voor de tiende keer toegekend. De Prijs bestaat uit een geldprijs van €20.000,-.De bekende vertaler-Chinees Daan Bronkhorst was ook bij de plechtigheid aanwezig.

De prijs is een initiatief van 100 Libris-boekhandels, het Historisch Nieuwsblad, het Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.

“Dit meeslepende boek is levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis in één”, aldus het rapport van de jury die werd voorgezeten door prof. Henk van Os.

 

Leijnse Cecile en Elsa

Cécile en Elsa is verschenen bij de Bredase uitgeverij De Geus.

De andere genomineerden waren: Machiel Bosman: De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland; Philip Dröge: Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje; Lodewijk Petram: De vergeten bankencrisis; en Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses.

Elisabeth Leijnse is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Namen in België. Zij is gespecialiseerd in de periode van het fin de siècle en redigeerde eerder – samen met Michiel van Kempen – de bundel Tussenfiguren; schrijvers tussen de culturen. Ze werkt nu aan een biografie van de Franstalig Vlaamse schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck (Pelléas et Melisande).

 

logo libris geschiedenis prijs

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter