blog | werkgroep caraïbische letteren

Elisabeth Leijnse wint Biografieprijs

Zojuist is bekend geworden dat Elisabeth Leijnse de Biografieprijs 2016 heeft gewonnen voor haar dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules. Cécile en Elsa zijn de gezusters Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk, zusters van de Curaçaose gouverneur Jan de Jong van Beek en Donk. Cécile de Jong van Beek en Donk was de auteur van de eerste Nederlandse feministische roman: Hilda van Suylenburg.

Elisabeth Leijnse

Elisabeth Leijnse. Foto Patricia Börger

De Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-. Dit bedrag wordt uitgeloofd aan het door de jury als beste beoordeelde ingezonden biografisch boek. De prijs werd op dinsdagavond 10 mei 2016 uitgereikt door ZKH Prins Pieter-Christiaan. De bekende vertaler-Chinees Daan Bronkhorst was ook bij de plechtigheid aanwezig.

”Door de prettige, laconieke stijl en de afwezigheid van interpretatie is het boek bijna een pageturner te noemen”, aldus jurylid en directeur van het Biografie Instituut Hans Renders.

 

Cécile en Elsa is verschenen bij de Bredase uitgeverij De Geus.

De andere genomineerden waren: Arjen Fortuin – Geert van Oorschot, uitgever [Uitgeverij Van Oorschot], Léon Hanssen – De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933 [Uitgeverij Querido], Jeroen Koch – Koning Willem I 1772-1843 [Boom Uitgevers] en Cees Meijer – Jan de Quay (1901-1985) [Boom Uitgevers].

 

Elisabeth Leijnse is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Namen in België. Zij is gespecialiseerd in de periode van het fin de siècle en redigeerde eerder – samen met Michiel van Kempen – de bundel Tussenfiguren; schrijvers tussen de culturen.

 

Leijnse Cecile en Elsa

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter