blog | werkgroep caraïbische letteren

Eis tot herstel schade Tembe Art Studio in Moengo

De Commissie 10 Oktober 2018 roept de president op om districtscommissaris (dc) Kenya Pansa van Marowijne Zuidoost te vervangen. Net als kunstenaar Marcel Pinas van de Stichting Kibii is ook de Commissie 10 Oktober 2018 geschokt door het optreden van de dc. De Tembe Art Studio van de Stichting Kibii, gevestigd in het oude Suralco Ziekenhuis is afgelopen week twee keren opgeschrikt en onaangenaam verrast met onaangekondigde bezoeken van de dc. De eerste keer, op 21 juni, was dat met bouwvakkers, waarbij de mededeling is gedaan dat er sprake is van een nieuw bestemmingsplan voor dit gebouw en terrein. Er zijn ernstige vernielingen aangericht. Pinas zegt dat hij deze kwestie niet zo zal laten.

 

Kunstenaar Marcel Pinas toont dat de deuren van diverse ruimten zijn opengebroken. Ook kunstwerken zijn beschadigd.

Stichting Kibii en Tembe Art Studio hebben dit terrein en gebouw in vruchtgebruik gekregen van Suralco, waar zij verschillende faciliteiten heeft ondergebracht voor de gemeenschap van het district Marowijne. Het tweede bezoek op 22 juni, was dat met een delegatie bestaande uit de minister van Openbare Werken en Transport, Vijay Chotkhan, de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw en diens coördinator Jerry Miranda. De dc heeft opdracht gegeven aan twee medewerkers van Regionale Ontwikkeling een 20-tal deuren van het ziekenhuis open te breken waar het
Contemporary Art Museum Moengo II zich bevindt.

Deze ruimten zijn beschadigd achtergelaten en niet dicht gemaakt. In deze ruimten bevinden zich kunstwerken die door Stichting KIBII vanaf 2009 zijn verzameld en gepresenteerd worden aan een breed publiek in het bijzonder de jongeren van Moengo en toeristen. De kunstwerken zijn gemaakt door gerenommeerde kunstenaars uit verschillende delen van de
wereld en hebben een hoge waarde.

De Commissie 10 Oktober 2018 zegt dat dit niets anders is dan cultuur-barbarisme. “Wij als leden van de Commissie 10 Oktober 2018 hebben de ontwikkelingen en progressie van de Stichting Kibii vanaf het eerste moment meegemaakt en gevolgd. Het is een dynamisch duurzaam doorbraakproces van regionaal naar nationaal en van nationaal naar internationaal,” stellen voorzitter Leo Brunswijk en secretaris Ruben Ravenberg in een persbericht. “Wat mw. Pansa daar is komen aantreffen is niet uit de hemel komen vallen, maar door middel van zweet, bloed en tranen opgebouwd door en voor Marowijne. Met de vernielingen heeft deze mevrouw de gemeenschap van Marowijne in het algemeen en Moengo in het bijzonder keihard in het hart dodelijk getroffen. Het is duidelijk dat deze mevrouw niet het belang van het district is komen dienen, maar een verborgen agenda op na houdt, al dan niet met medeweten van haar superieuren,” zeggen de bestuursleden van de Commissie.

De stichting Kibii heeft Marowijne op de wereldkaart geplaatst en internationaal een waardige plaatst in de kunstwereld gegeven die het verdient. “Wij keuren het daarom ten zeerste keihard af dat een persoon die buiten het district komt deze trots van ons heeft vernietigd. Met deze handeling heeft deze mw. Pansa zich ernstig in de vingers gesneden”, meent de Commissie. De organisatie is niet te spreken over het optreden van de dc en eist dat de dc alle schaden die zij heeft laten aanrichten aan de inventaris en het gebouw van Stichting Kibii zo snel als mogelijk herstelt. Daarnaast dient zij haar welgemeende verontschuldiging publiekelijk aan te bieden aan de gemeenschap van Marowijne voor dit grote geestelijke immaterieel leed.

[van Starnieuws, 27 juni 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter