blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste vrouwelijke creoolse dokter

door Eric Kastelein

Sophie Redmond(1907-1955) schrijft zich in 1925 in aan de Geneeskundige School te Paramaribo. De creoolse studente gaat een ‘gevecht’ aan tegen vooroordelen en discriminatie. In 1935 plaatst ze een advertentie. De tekst is glashelder over de uitkomst: Gevestigd (met ingang van 4 maart) Mejuffrouw J.S.E. Redmond, Genees-, Heel-, en Verloskundige, aan de Dominéstraat 40, allernaast boekhandel C.K.C.

De West, 1 maart 1935

De eerste vrouwelijke creoolse dokter in Suriname, 85 jaar geleden.

Maar ze doet veel meer dan alleen medische verzorging. Zo geeft ze adviezen bij gezinsproblemen en over het voeren van een huishouden. Ook is ze actief als schrijfster en in de politiek. Sophie Redmond overlijdt op 18 september 1955. Haar borstbeeld (gemaakt door Jo Rens) staat voor de ingang van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Borstbeeld Sophie Redmond bij het Academisch Ziekenhuis.

Het volledige verhaal staat in Oog in oog met Paramaribo. LM Publishers, april 2020.  Meer geschiedenissen op @oog in oog met Paramaribo. Volg de pagina en deel het verhaal.

De boekpresentatie is op zaterdag 23 april in Den Haag, bij boekhandel Van Stockum. Een Surinaams uurtje met hapjes en parbo. Inloop ca. 16.30, start om 17.00 uur. 

Het boek alvast reserveren? Dan kan via de boekhandel of via internet.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter