blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste solo-expositie Isan Corinde

Paramaribo – Art Gallery Sukru Oso presenteert van 10 tot en met 12 april Avo Sondi, de eerste solo-expositie van Isan Corinde. In 2012 studeerde Corinde (1990) af aan de Nola Hatterman Art Academy. Sindsdien timmert deze kunstenaar flink aan de weg. Hij gaat door met schilderen, maar maakt ook sculpturen.

isan corinde1

Corinde ontdekt nieuwe materialen en technieken, maar blijft inspiratie putten uit zijn jeugd in Brokopondo. Avo Sondi betekent letterlijk: dingen van mijn oma, maar staat ook voor gebruiken van mijn voorouders. Corinde deed in 2012 mee aan een groepsexpo, met schilderijen rond het thema “Oso Tori”.

Het vele roodbruin in zijn schilderijen deed denken aan de kleur van bauxiet. Hij toonde herkenbare taferelen uit de Saramakaanse leefomgeving en cultuur. Drie jaar later, in de sfeervolle gallery aan de Cornelis Jongbawstraat, toont Corinde ook enkele abstracte werken. Hij komt los van het figuratieve en werkt – letterlijk! – minder “plat”. Zijn verrassende sculpturen – uit hout en gaas – laten zien dat hij ook driedimensionaal prima uit de voeten kan.

isan corinde2

Corinde ontwikkelt zich niet alleen als kunstenaar, maar zet zich ook in voor de artistieke ontplooiing van kinderen. In 2014 introduceerde hij in “zijn” district recycling art: met tientallen kinderen bouwde hij een installatie van afvalmateriaal, die nog steeds te zien is op een centraal punt in Brownsweg. Ook in 2014 maakte hij muurschilderingen in Huize Betheljada en het Maria Internaat.

En op schoolpleinen in en buiten Paramaribo prijken zijn Batra Anansi en Batra Son, kunstwerken waarin kinderen hun petflessen mogen deponeren. Hij maakte er tientallen voor het milieuproject Moro Batra Bakru van Villa Zapakara. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met buitenlandse kunstenaars, in en buiten Suriname.

Gallery Sukru Oso is voor Corinde een vertrouwde omgeving: eerder dit jaar maakte hij er met een groep kinderen een installatie tijdens het project Recycling with a twist. Dit kunstwerk is bij opbod verkocht; de opbrengst ging naar een van de goede doelen waarvoor dit evenement in het leven is geroepen.

 

isan corinde3

De opening van Avo Sondi valt samen met de première van Mi Da Isan Corinde, een minidocu van Idi Lemmers. In dit gefilmde portret van de kunstenaar zien we de diplomauitreiking bij Nola en horen we de kunstenaar vertellen over zijn inspiratie en passies, dromen en drijfveren. Dit mooie persoonlijke verhaal is nog een extra reden om de expo Avo Sondi te bezoeken.

Avo Sondi, Gallery Sukru Oso, Cornelis Jongbawstraat 16A
Vrijdag 10 tot en met zondag 12 april van 19 tot 22 uur

 

[van nospang.com, donderdag, 09 april 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter