blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste solo-expo Shaundell Horton in Fort Nieuw Amsterdam

Op zondag 19 februari opent de eerste solo-expositie van beeldend kunstenaar Shaundell Horton in Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Tot en met 15 maart 2012 toont zij in Kruithuis 1778 onder de titel Ties een serie werken met als thema Verbondenheid.

Shaundell Horton staat aan het begin van haar carrière als beeldend kunstenaar. Zij studeerde in 2011 af aan de Nola Hatterman Art Academy. Dit deelt zij mee in een persbericht.

Thema
Met deze expositie wil Shaundell de bezoeker laten kennismaken met de werken die zij tijdens maar vooral na haar studie heeft gemaakt. Het thema ‘Verbondenheid’ speelt een belangrijke rol in het leven van Shaundell, en dan speciaal de verbondenheid met familie en met de plek waar zij vandaan komt: Linden in Guyana. Op achtjarige leeftijd komt Shaundell definitief naar Suriname, om in de jaren daarna een paar maal terug te gaan.

De verbondenheid gaat verder dan alleen de plaats van herkomst, het gaat Shaundell ook om het gedachtegoed, de normen en waarden van haar geboorteland. De stap om kunst te gaan studeren en de studie zelf hebben haar geholpen om helder te krijgen wat haar bezighield en waarom. Haar werken vormen als het ware een houvast aan iets dierbaars – de plaats en de mensen – die dreigen geheel te worden vergeten, door haar generatie en zeker ook de volgende generatie in Suriname.

Herkenning

Zij heeft met haar creatieve talent, dat zich al op jonge leeftijd openbaarde, en haar interesse voor werken van oude meesters nu al een eigen stijl ontwikkeld. Opvallend in haar werk is het gebruik van warme bruin- en okertinten en van collages, een techniek waarmee zij kennismaakte in de lessen van gastdocenten van de Rietveld Academie.

In de collages zijn, soms wat verborgen, fragmenten te herkennen die verwijzen naar het land waar zij geboren is. De mensfiguren in Shaundells werken maken ook nieuwsgierig, naar die plek en naar de mens in de kunstenaar. De bezoeker die zich mee laat nemen in haar werken en zich openstelt voor haar thema, ontmoet de kunstenaar en de mens Shaundell Horton, trots op waar zij vandaan komt en op waar zij nu leeft.

De expositie loopt van 20 februari t/m 15 maart 2011 en is te bezichtigen tijdens openingstijden van het Openluchtmuseum: ma t/m vr. van 9:00 – 17:00 uur, weekend en feestdagen van 10:00 – 18:00 uur. Shaundell is op 3 en 4 maart aanwezig op de expositie om met belangstellenden over haar werken te praten.

[uit Starnieuws, 15 februari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter