blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste Skin Deep

Tekst en foto’s Johan Janssen

Skin Deep wordt omschreven als verdiepende talkshows over zwart en wit. Uitgangspunt is te onderzoeken hoe er beter kan worden gepraat over huidskleur, daar waar gesprekken daarover vaak explosief en emotioneel zijn of worden vermeden.

 

Stephanie Afrifa en Andrew Makkinga waren de gespreksleiders. Aldith Hunkar opende met een presentatie over haar loopbaan. De vele landen waar zij heeft gewoond. Haar werk bij het NOS journaal en Jeugdjournaal, waar men op keek van haar voortdurend veranderende haardrachten. Het programma stond (losjes) in het teken van rolmodellen. Een panel met Seada Nourhussen en Noraly Beyer ging hierop in. Seada noemde Rudy uit de Cosby Show als idool uit haar jonge jaren. Ook Janet Jackson was dat en is dat eigenlijk nog steeds.
Ophrah Winfrey werd ook genoemd door één van beide dames.

 

 


Uiteraard kwam het NOS Journaal ook hier ter sprake. De vraag kwam naar voren of nieuwslezeressen op de TV met hoofddoekje wenselijk zijn. Mediawetenschapper Jiska Engelbert sprak over de omstreden reclames van Unilevermerk Dove. Dit mini-college, zoals zij het noemde, was wel wat aan de maxi kant.
Wethouder Simone Kukenheim was de volgende gaste. Zij is de laatste jaren regelmatig aanwezig bij activiteiten binnen de zwarte gemeenschap en spreekt zich ook duidelijk uit. De gemeente Amsterdam is tegenwoordig een goede steun voor de zwarte belangen.

 


De bekende kunstenaar Charl Landvreugd was de laatste spreker. Hij vertelde over de kring van kunstenaars die een aantal jaren geleden de tentoonstelling ‘Van Wakaman naar Bakru’ organiseerden. Hij ging in op de Pangi in de Surinaamse cultuur. De abstracte geometrische patronen, die doen denken aan andere kunstvormen. Remy Jungerman verwerkt de patronen in constructies (met daarin de bakru: soort kabouter). Carl gebruikt de pangi in foto’s waar modellen er één aan hebben. Ook het beeldmerk van Skin Deep is gemaakt door Charl Landvreugd. Het komt uit een serie foto’s van zwart gemaakte zwarte mannen(!) met rook om het hoofd. Hoe de rook tot stand is gekomen, wil hij niet zeggen. Ga het hem toch eens vragen.

 


Volgende Skin Deep op 14 november, klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter